Gazdaság

29 százalékos szja-t javasol az SZDSZ

Gyökeresen átalakítaná az adórendszert az SZDSZ. A csomag nyertesei a vállalkozások lennének, több tételen és a kiemelten hangsúlyozott egyszerűsítésen keresztül is - írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint, kilenc, a vállalkozásokat érintő befizetési jogcím szűnne meg, míg a magánszemélyek esetében hét adó- és járuléknem tűnne el.

A liberális párt javaslataként futó elképzelésben, amelyet jelenleg a Pénzügyminisztériumban véleményeznek, a társasági nyereségadót a jelenlegi 16 százalékról 29-re srófolnák, ezzel párhuzamosan az iparűzési, valamint a különadót megszüntetnék. Az 5 százalékos áfakulcs megduplázódna, a normál áfakulcs pedig 20-ról 22 százalékra növekedne.

A liberálisok felkészültek, hogy javaslataik jórészt ellenérzést váltanak ki a szocialistákból, ám ennek ellenére több modellt is vizsgálnak, azzal a felvetéssel: számukra elfogadhatatlan az, hogy az ingatlanadó bevezetésén kívül semmi más, nagyobb lépés nem történik a rendszerben. A koalíció vezetői a jövő héten igyekeznek sort keríteni egy olyan megbeszélésre, amelyen már a miniszterelnök is részt vesz.

Az ingatlanadót a magánszemélyek sem úszhatnák meg, igaz, rájuk enyhébb mérték, 0,25 százalék vonatkozna. Ezzel egy időben a mostani ingatlanhoz kapcsolódó terheket, vagyis a kommunális, építmény-, telek-, luxus- és idegenforgalmi adót eltörölnék.

Az alacsony jövedelmű személyeknek azonban nagy érvágást jelentene, ha megvalósulna a javasolt egykulcsos, 29 százalékos személyi jövedelemadó a mai kétkulcsos (18, 36) táblával szemben. Idekapcsolódik, hogy a külön adózó jövedelmekre (például: ingatlanértékesítésből, tőzsdei árfolyamnyereségből, kamatból származó jövedelem és osztalék) is ez a kulcs lenne érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik