Gazdaság

Klímaváltozás az űrből

Földünk klímaváltozásának okairól számos elmélet született már, ezek közül ma elsősorban azok állnak a kutatók érdeklődésének középpontjában, amelyek „helyben” vélik megtalálni a jelenség okait. Pedig sokak szerint nem vitás, hogy bolygónk éghajlata végső soron a kozmoszból érkező hatásoktól függ.

Dán kutatók is úgy vélik, hogy a Föld időjárását elsősorban a világűrben zajló folyamatok alakítják. A Danmarks Rumcenter – a dán űrügynökség – csillagászai szerint a klímát leginkább a Nap hatásai határozzák meg. Ám nem csupán a melegítés által; ez a csillag alapvetően befolyásolja a felhőképződés, vagyis az üvegházhatás mértékét is.


Klímaváltozás az űrből 1

A dán tudósok korábban egy nemzetközi kísérletsorozat, az úgynevezett SKY mérések során már bebizonyították, hogy a felhők kialakulását, a vízgőz lecsapódását elindító molekuláris méretű gócok létrejötte erősen függ a légkörbe lépő kozmikus sugárzás mértékétől. Márpedig ezt többek között a Nap mágneses mezeje határozza meg, amely „visszaveri” – vagy éppen átengedi – a Galaxisból érkező radiációt. És mivel az bizonyított tény, hogy központi csillagunk mágnesessége időről időre változik, magától értetődik, hogy a klíma is követi e módosulásokat – következtetnek a dán tudósok. Elméletüket sikerült is igazolniuk: a kozmikus sugárzás mértékét jelző indikátorok – például ritka szén-izotópok – arányának meghatározása, valamint kövületek elemzése során úgy találták, hogy az elmúlt 12 ezer évben bizonyított a napmágnesesség és a klímaváltozás közti összefüggés. A kutatók mindazonáltal fontosnak tartják kijelenteni: elméletük érvényessége nem jelenti azt, hogy más természetes, vagy mesterséges hatások ne járulnának hozzá a jelenleg is zajló felmelegedéshez; ők csupán e soktényezős folyamat kozmoszból érkező komponensét sem hanyagolják el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik