Gazdaság

Összefűzve

A Szikra Lapnyomda ingatlanhasznosító társasággá alakul, miután alaptevékenységét egy kisebb magáncég, a Grafika Press vásárolta meg.

Mintha az UTE vagy az FTC csapata megvásárolta volna a Manchester Unitedet – így kommentálta egy ágazati szereplő azt, hogy a Grafika Press (GP) Nyomdaipari Zrt. (Figyelő, 2005/50. szám) megvette az 1892-ben alapított Szikrát, pontosabban annak alaptevékenységét. A Szikra Lapnyomda Zrt.-ben – amely változatlanul a Láng Vagyonkezelő Zrt.-nek van 65 százalékos többségi érdekeltsége – csak az ingatlanvagyon és az ehhez kapcsolódó ingatlanhasznosítási tevékenység maradt. Az apró családi vállalkozásból kinőtt GP tulajdonába kerültek a nyomda gépei, átveszik 95 dolgozóját és a megrendelés-állományt. A konstrukció nyilvánvalóan azzal magyarázható, hogy az agilisan növekvő, tavaly mintegy 2,5 milliárdos árbevételű GP számára nem jöhetett szóba, hogy az értékes ingatlanállománnyal együtt vásárolja meg a hatalmas Szikrát (amelynél a Figyelő is készül). A vállalat gépeinek könyv szerinti értéke egy évvel ezelőtt 2,6 milliárd forintra rúgott, saját tőkéje pedig 5,2 milliárd forint volt a 2005-ös mérleg tanúsága szerint.

Összefűzve 1


Összefűzve 2

Összefűzve 3

Farkas József és Farkas Tamás. A Grafika Press tulajdonos-vezetõi a versenyhivatali jóváhagyásig nem nyilatkoznak a Szikra-ügylet részleteirõl. Fotó: Várnay

Összefűzve 4

RÉGI SZÉP NAPOK. Igaz, a Szikra nyomdai üzlete ma már nem a régi. A cég árbevétele az elmúlt években a 10 milliárd forint feletti szintről 2004-re 7,1 milliárdra, 2005-re pedig 6,8 milliárd forintra olvadt. Tavaly tovább csökkent a bevétel, hozzávetőleg 4,5 milliárd forintot tett ki. A lejtmenetet részben az magyarázza, hogy több napilap (Népszabadság, Nemzeti Sport, Blikk) nyomtatását a Ringier immár saját nyomdájával oldja meg. A Szikra helyzetét nehezítette, hogy a Láng-csoport néhány évvel korábban milliárdos nagyságrendű gépberuházást hajtott végre, éppen a napilapok nyomtatását fejlesztendő.

A GP tulajdonos-vezetői, Farkas József és fia, Farkas Tamás egyébiránt – a közreadott közleményen túlmenően nem kívántak nyilatkozni. Úgy tudjuk, „némasági fogadalmuk” addig tart, amíg a Gazdasági Versenyhivatal jóvá nem hagyja a tranzakciót. Ez legkorábban május közepére várható. „A GP-Szikra tranzakcióhoz kapcsolódó stratégiát sem akarjuk korábban kommunikálni” – hangsúlyozta kérdésünkre Bodor András, az ügyletet finanszírozó KBC Private Equity kockázatitőke-társaság magyarországi képviseletének ügyvezetője. A KBC alárendelt kölcsöntőkével fedezte az üzletet, de a vételárat üzleti titokként kezelik. Annyit azért lehet tudni, hogy a KBC minimálisan 2 millió eurót fektet be, ezt pedig jócskán meghaladja a tranzakció értéke. Ez a becslések szerint egymilliárd forintos nagyságrendű.


Összefűzve 5

A Szikra nyomda régi épülete. Ezt az ingatlant már korábban értékesítették. Fotó: Kalló Iván

A Grafika Press Nyomdaipari Zrt. 51 százalékban a Farkas-család, 49 százalékban a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában van. Az állami tőkeemelés 2005-ben történt, a bank 323 millió forintot fektetett a kis magáncégbe. Akkor 200 millió forintból új nyomógépet vettek. Amúgy a GP másfél évtizede kezdett nyomdákat vásárolni: 1992-ben a Fősped, két évre rá a BKV, 1996-ban az Építésügyi Tájékoztatási Központ, 2001-ben pedig az Unió Kiadó házinyomdáját akvirálták, majd a Cartographia Kiadó nyomdája és a Typopress került a cég érdekeltségi körébe.

TAGSÁG AZ ELITKLUBBAN. A Szikra-tranzakció engedélyezése a „százkarú” nyomda-birodalom ellenére feltehetően egyszerűsített GVH-eljárással valósulhat meg, tekintve, hogy a 150-200 milliárd forintosra becsülhető, igen elaprózott nyomdapiacon a Szikra gépeivel és dolgozóival megerősített GP is csak 4-5 százalékot képviselhet. Bár tény, hogy a Grafika Press ezzel az üzlettel bekerül a Révai, a Zrínyi, vagy a tavaly 14,2 milliárdos bevételű Állami Nyomda alkotta „elitklubba”.

Doffek Tamás, a Láng csoport igazgatójának elmondása szerint két éve zajló folyamat zárul le ezzel az üzlettel. A tulajdonos a szűkülő piaci lehetőségek miatt döntött az alaptevékenység értékesítése mellett; a jövő az ingatlan-bérbeadásé. A GP is fizet majd bérleti díjat, hiszen az óriási nyomdagépek a régi telephelyen maradnak. E mellett a Kozma utcai közel 20 ezer négyzetméternyi beépített ipari telephelyet logisztikai és kereskedelmi partnereknek adják bérbe. Lakóparki fejlesztést a közeljövőben nem terveznek a hatalmas, mintegy 50 ezer négyzetméteres kőbányai Szikra-Athenaeum telephelyen. A másik nagyobb ingatlant, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Visegrádi utca legvégén álló irodaház és nyomdaüzem tulajdonjogát már a közelmúltban értékesítette a Szikra. A tulajdonos a földhivatali adatok szerint a General Estates Hungary Kft., amely a cégbírósági adatok szerint egy liechtensteini és egy román vállalat tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik