Gazdaság

Miért pozitív a hozamcsökkenés?

BIZTOS PROFIT. A 2007-re prognosztizálható kamat- és hozamcsökkenés elsősorban az állampapír-befektetőket tartja lázban, azonban nem elhanyagolható e momentum szerepe az osztalékpapírok esetében sem. Az állampapírpiacon a csökkenő hozamok következménye az árfolyamok emelkedése. Amikor a piacon 1 százalékpontos hozamcsökkenés következik be, egy 10 éves kötvény esetében ez nagyjából 8 százalékos árfolyam-emelkedést von maga után. Ha erre rászámoljuk a kötvény 7 százalékos éves kamatfizetését, akár 15 százalékos hozamra is szert tehetünk egy 10 éves papírral. Ez az állampapírok biztonságát is figyelembe véve kifejezetten jónak számít.

FÉLIG KÖTVÉNY. A stabilan magas osztalékot fizető részvények befektetési szempontból valahol a „valódi” részvények és az állampapírok között helyezkednek el. Jogi és működési oldalról részvények, de a befektetési megközelítés és értékelés azonban inkább a kötvényekhez viszik közel őket.

FENNTARTHATÓSÁG. Az osztalékpapírok esetében rendkívül fontos, hogy a kifizetések mértéke évről évre fenntartható legyen. Ezért a legtöbb esetben a társaságok próbálnak enyhe növekedést vinni a működésükbe. Jó példa erre a Magyar Telekom, amely a következő pár évben ugyan képes lenne kifizetni 100 forintnál magasabb osztalékokat is, de hosszú távon ez a mérték nem lenne fenntartható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik