Gazdaság

Devizapiaci kilátások

Történelmi csúcsra jutott az euró a jennel szemben. Révbe érhet a dollár, kamat­emelés előtt áll viszont a font és az euró.

Devizapiaci szempontból a hét legfontosabb kérdése, változik-e a jelenleg 0,25 százalékon álló japán jegybanki kamat (a japán fizető­esz­köz gyengélkedésről elemzésünk a 70-71. oldalon). A jennel szemben tovább erősítheti az eurót, ha az Európai Központi Bank (ECB) kamatot emel. A Reuters felmérése szerint a piaci elemzők és kereskedők arra számítanak, hogy az ECB márciusban 3,75 százalékra viszi fel irányadó kamatát a jelenlegi 3,50 százalékról, s az év közepén további szigorítás várható. Az eurózóna gazdasága 2006-ban hat éve nem látott ütemben bővült, ennek inflációs hatásai késztetik a bankot a monetáris szigorra.

Az Egyesült Államok az elmúlt hónapok gazdaságpolitikai kétségei után ma a béke szigetének tűnik. Ben Bernanke a világ legbefolyásosabb jegybankjának vezetője úgy vélekedett, hogy az amerikai inflációs veszély mérséklődött. A devizapiacok ezt úgy értelmezték, hogy a Fed akár neki is láthat a jelenleg 5,25 százalékon álló irányadó kamat csökkentésének.

Bernanke a washingtoni törvényhozás előtt tartott beszédében fellendülő amerikai növekedést és egyben visszafogott inflációt vetített előre a következő évekre. Még mindig veszélyesebbnek minősítette ugyan az inflációt, mint a gazdaság lassulásának kockázatát, ám beszédében nem utalt semmi arra, hogy további kamatemelést tartana szükségesnek. Sőt közölte, hogy egy darabig a jelenlegi kamatszintet elfogadhatónak tartja.

Nem tűnik ennyire rózsásnak a helyzet Nagy-Britanniában, ahol Mervyn King, a Bank of England kormányzója mutatta be a központi bank negyedéves inflációs jelentését. A bank úgy véli, további kamatemelések nélkül túlteljesül a kétéves távon kijelölt inflációs cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik