Gazdaság

Új álomkór

Az Afrikában honos álomkórban ma több mint 60 millióan szenvednek, és a hozzá hasonlatos nyavalyától, a Dél-Amerikában elterjedt Chagas-betegségtől is legalább 20 millió ember gyötrődik.

A kutatók meglehetősen sokat tudnak e két bajról, ezért is volt meglepetés, amikor nemrég a kór új típusát azonosították, ezúttal Ázsiában, ahol az még sohasem fordult elő. Ez pedig akár új, súlyos következményekkel járó járvány rémét is előrevetítheti.


Új álomkór 1

Mostanáig az orvosok az álomkórnak mindössze három fajtáját ismerték. Közös jellemzőjük, hogy három, egymással közeli rokonságban álló, a Trypanosoma nemzetségbe tartozó egysejtű állat okozza valamennyit. Afrikában a cecelégy által terjesztett Trypanosoma brucei két alfaja fertőz, Dél-Amerikában pedig a poloskacsípés útján terjedő Trypanosoma cruzi. És bár e két földrészen, és más kontinenseken is élnek egyéb Trypanosoma fajok is, betegséget csak ez a három vált ki; a többi ellen, úgy tűnik, képes védekezni az emberi szervezet.

Az egészségügyi hatóságok azonban nemrég Indiában is álomkórszerű betegségben szenvedő személyre bukkantak, amit ráadásul egy helyi, a háziállatokban közönséges Trypanosoma-faj okozott. Mivel pedig az új kór akár mutáció révén is kialakulhatott, az ennek következtében esetlegesen várható indiai álomkórjárvány kockázatainak elemzésére nemzetközi kutatómunka kezdődött.

Szerencsére a beteg vérében található ellenanyagok és a kórokozó génjeinek vizsgálatából kiderült, hogy nincs szó újabb, veszélyes parazita kialakulásáról. Az indiai álomkór a fertőzött személy ritka, örökletes genetikai rendellenessége miatt bukkant föl: az tette fogékonnyá őt az egyébként ártalmatlan parány támadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik