Gazdaság

A S&P visszajavította a MTelecom és az Invitel kilátásait

A Standard & Poor's október 12-én rontotta a Magyar Telecom B.V. cégadósi besorolásának kilátását leminősítést valószínűsítő negatívra az addigi stabilról.

Visszajavította negatívról alakulóra a Magyar Telecom B.V. és holdingcége, az Invitel Holdings N.V. egyébként mélyen spekulatív, “B plusz” szintű, hosszú futamú cégadósi osztályzatának kilátását csütörtökön a Standard & Poor’s. A hitelminősítő intézet arra hivatkozott, hogy a Hungarian Telephone and Cable Corp.(HTCC) megállapodott az Invitel Holdingsszal a szolgáltatást ténylegesen végző Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. (Invitel) átvételéről.

A Standard & Poor’s csütörtöki londoni elemzése szerint a hitelminősítő egyrészről elismeri az ügylet adósminőség-javító elemeit, mivel a tranzakció a két vezető magyarországi alternatív távközlési szolgáltatót egyesíti, 20 százalékos várható piaci részesedéssel, és piacvezető pozícióval a 54 magyarországi hagyományos koncessziós térség közül 14-ben.

Ez lehetővé teszi az egyesült cégnek, hogy jobb feltételek mellett versenyezzen a piacot uraló Magyar Telekommal – ennek besorolása az S&P listáján elsőrendű “A mínusz”, de negatív kilátással -, és állja a folyamatos szabályozói és versenynyomást az alaptevékenységének számító hangátviteli üzletágban, áll a világ legnagyobb hitelminősítőjének elemzésében.

A Standard & Poor’s szerint emellett az egyesített vállalat várhatóan javítani tudja majd működési hatékonyságát hálózatának optimalizálásával, a támogatói funkciók vagy a piaci tevékenység összekapcsolásával, és így szilárd szabadkészpénz-képzési kapacitást teremt magának a magas adósságteher törlesztésére. Másrészről azonban a tranzakció számos bizonytalanságot is jelent, például az új cég tőkeszerkezetével és pénzügyi politikájával kapcsolatban középtávon. Mindemellett az S&P szerint annak a kockázata is megvan, hogy az egyesített céget rövid- vagy középtávon eladják egy harmadik vállalatnak, ami további bizonytalanságot jelentene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik