Gazdaság

Merkel megsürgette az orosz olajszállítmányt

A szállítási szerződések betartására és az ezzel kapcsolatos jogbiztonságra szólította fel Oroszországot Angela Merkel német kancellár kedden.

A Moszkva és Minszk közötti vita következményeként az orosz kőolajszállítások szüneteltetése Németországot is erősen sújtja, különös tekintettel arra, hogy az ország olajszükségleteinek csaknem negyven százalékát orosz készletekből fedezi, s e készletek tekintélyes mennyisége a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik. Ez indította Merkel kancellárt arra, hogy televíziós nyilatkozatában rendkívül határozott hangon sürgesse Moszkvát szerződéses kötelezettségeinek betartására.

Rákérdez Putyinnál

Hasonló felhívást intézett a kancellár asszony Fehéroroszországhoz is, hangoztatva, hogy mindez a tranzitországokra is vonatkozik. Angela Merkel utalt arra, hogy a kérdést szóba kívánja hozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett moszkvai találkozóján, amelyre január harmadik harmadában kerül sor.

Hangsúlyozta egyúttal: az Európai Unió soros elnökeként – a történtek nyomán – még határozottabban törekszik majd arra, hogy az unió az energiaszállítások vonatkozásában együttműködési megállapodást kössön Moszkvával.

Diverzifikálni kell az energiaforrásokat

A német kancellár kijelentette, hogy az orosz olajszállítások szüneteltetése miatt Németország energiaellátása nem került veszélybe. Ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozta: a blokád egyértelműen bizonyítja, hogy Németország nem függhet egyoldalúan egy energiaszállítótól.

A kialakult válságot Merkel felhasználta arra is, hogy megerősítse korábbi álláspontját, amelynek lényege, hogy – mint fogalmazott – szükség van „az energiaforrások átfogó és kiegyensúlyozott diverzifikálására”. Ezzel összefüggésben megismételte, hogy kancellárként és a konzervatív CDU elnökeként ellenzi az atomenergia felhasználásáról való lemondást, amit – elsősorban a szociáldemokraták nyomására – tartalmaz a nagykoalíciós kabinet hivatalba lépésekor elfogadott kormányprogram is.

Magyarország tartalékkal és akciótervvel is rendelkezik


Németországon kívül számos már közép-, illetve kelet-közép-európai országot sújt a leállás, például Lengyelországot, Szlovákiát, Csehországot és hazánkat is. A magyar olajellátást illetően Kóka János gazdasági miniszter, illetve a Mol vezetősége még hétfő este úgy nyilatkozott, hogy akkor sem kell ellátási zavaroktól tartania az országnak, ha a kimaradás elhúzódna. A 90-100 napos tartalékok mellett ugyanis napokon belül elkezdődhet az olajszállítás pótlása az Adria-vezetéken keresztül. Erre akciótervet dolgoztatott ki a miniszter, amit hétfőn este ismertetett.

Szlovákia megoldja

Északi szomszédunk, Szlovákia kormányfője, Robert Fico nevében Silvia Glendová kormányszóvivő kedden úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának nem okoz gondot az előállt helyzet, könnyedén megbirkózik az olajszállítás átmeneti kimaradásával.

Szlovákia tartalékai több mint két hónapra elegendők. A szlovák gazdasági tárca szóvivője Branislav Zvara még hétfőn elmondta, hogy a nem becsülik alá a helyzetet, de nem is dramatizálják, mert várakozásaik szerint az orosz és a fehérorosz fél tárgyalásai a szállítás felújításához vezetnek. Sok múlik majd a kimaradás időtartamán – mondta a szóvivő. Úgy vélte, ha az olajszünet elhúzódik, akkor az Európai Unió hatáskörében oldódik majd meg a helyzet.


A Mol Nyrt. többségi tulajdonában lévő pozsonyi olajfinomító, a Slovnaft zavartalanul üzemel: a feldolgozás a társaság tartalékából történik, a kialakult helyzet várhatóan nem okoz majd gondot a Slovnaft folyamatos üzemmenetében, egyszersmind a szlovákiai üzemanyag ellátásban sem. Ha mégis, akkor a finomító az Adria olajvezetékről elérhető nyersolajra építhet.


Fél Krisztina, a Slovnaft kommunikációs igazgatója szerint a szállítás szünete várhatóan nem húzódik el. Hasonló véleményt nyilvánított hétfőn reggel Czucz István, az olajvezetéket üzemeltető Transpetrol igazgatója is.

A csehek a szlovákoktól kapnak olajat


A Barátság-vezeték Szlovákiából Csehországba tartó szakasza működik, Csehország kedden 52-55 ezer tonnát vesz át a Szlovákiában tárolt tartalékából, ez négy napra elegendő, a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium keddi, írásos közleménye szerint. A teljes cseh állami kőolajtartalék körülbelül száz napra elgendő, és a vállalatoknak további tartalékaik vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik