Gazdaság

Zeneszoba-könyv

Átláthatatlanul sok árut rakodnak ki naponta a pop képzeletbeli zsibvásárán.

A magazinok kötelező, év végi összefoglalói se tudják a teljesség igényével feldolgozni a tárgyév emlékezetes momentumait, tehát heroikus vállalkozásnak tűnik az, amikor egy elhivatott stáb az elmúlt 50 év 1001 legfontosabb albumát szeretné a nagyközönség elé tárni.

A kánonépítés gesztusa nem új keletű mulatság, minden magára valamit is adó poplap évente újra és újra megkísérli a lehetetlent: azaz összeállítja minden idők 100 legfontosabb lemezének listáját. Lassan kialakult egy kánonjog Beatlestől a Radioheadig, melynek érvényességét senki nem vonja kétségbe. A listákat csak az befolyásolja, hogy az adott szakértői team az angolszász poptradícióból indul-e ki, vagy éppen az amerikaiból. És persze, az unalomig ismert lemezek citálásán túl „kötelezően” minden lista tartalmaz egy meghökkentő ajánlatot, hogy vitatkozni is lehessen a megmerevedett frontvonalakról. Mert már egy ideje az a vita sem felkavaró, hogy például a Beatles-életműből az Abbey Road, a Revolver, vagy éppen a Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band jelenti-e „minden idők legjobb lemezét”.


Zeneszoba-könyv 1

A pop vonatkozásában mindenféle kanonizációs törekvés természetesen játék, hisz maga a rock and roll a leglátványosabb áltudomány. Nincs abszolút mérce, a „legendás” százas listák jórészt az adott magazinok ízlésbéli manifesztációi voltak. Ennek tükrében nagyon is becsülendő, hogy az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyv nem állít fel sorrendiséget, hanem évtizedenként, módszeresen kutatja fel a popkultúra gyöngyszemeit. Nem terpeszkedik a könyvre egy adott ízlés, Frank Sinatrától a heavy metál „nagyágyúin” át Britney Spearsig mindenki benne van, aki valamilyen formában komoly hatást gyakorolt a popkultúrára. A könyv néhány megkerülhetetlen – értsd: kereskedelmileg sikeres – terméket is beválogatott (például Mariah Carey: Butterfly, Robbie Williams: Life Thru A Lens), de alapvetően az értékközpontú albumok között szemléz. Mivel Magyarországon nem alakult ki úgynevezett pop-kulturális szemlélet, a pop „társadalmi beágyazottsága” finoman szólva is problémás, így a könyv itthoni megjelenése a rock and rollra majdnem olyan jelentős – kötelező túlzásokkal élve -, mint a ‘70-es években a dorogi lemezgyár beindítása volt.


1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz › Szerkesztette: Robert Dimery › Gabo › 960 oldal, 9900 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik