Gazdaság

Színváltók

Felveszi az UniCredit nevét a HVB Bank, s az Allianz is egyre kevésbé kíván nálunk Hungária Biztosítóként futni.

Könnyű odaítélni a legtöbbször nevet váltó magyarországi bank címet a ma még HVB Bankként ismert pénzintézetnek: az elmúlt években eddig ötször átkeresztelt csoport hatodszorra is nekigyürkőzik a név- és logóváltásnak, s felveszi új tulajdonosa, az UniCredit nevét. A Magyarországon előbb Creditanstaltként, majd Bank Austria Creditanstalt Hungaryként ismert bank a lánykori nevén HYPO-Bank Hungária, majd HypoVereinsbank Hungáriával összeolvadva alig öt éve vette fel a HVB Bank Hungary nevet. A csoport négy magyarországi tagja, a HVB Bank Hungária Zrt., a HVB Jelzálogbank Zrt., a HVB Faktor Zrt. és a HVB Leasing Zrt. névtábláját is átírják jövőre, s onnantól az eddig kék-pirosban utazó bankcsoport az UniCredit Group színeire, fekete-pirosra vált.

NEM ELÉG ISMERT. A döntés alapján úgy tűnhet, hogy az UniCredit a HVB-t, mint magyarországi márkanevet nem ítélte túlságosan erősnek, illetve erősebbnek, mint a sajátját. Többi érdekeltségük nevének módosítása, illetve megtartása alapján azonban az látszik, hogy a HVB névtől minden esetben meg akartak szabadulni. A hivatalos álláspont szerint a közép- és kelet-európai régió 17 országában leánybankot működtető olasz társaság azokban az országokban, ahol hazai eredetű, ismert név van forgalomban, ott közös nevet alkalmaz. Így a bolgár leánybankot UniCredit Bulbanknak, a románt Unicredit TiriBanknak hívják majd, s egyáltalán nem nyúlnak a horvát Zagrebacka banka, valamint a török Yapi Kredi névtáblájához sem. Ugyanakkor nyolc országban – Csehországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában és Magyarországon – a leánybankot egységesen UniCredit Banknak hívják majd.


Színváltók 1

Rajz: Dániel András

Noha nem veszi fel az UniCredit nevet, a cégtábla átírását nem kerülhette el a csoport magyarországi alapkezelője sem. Ez mintegy 15 évig megúszta a váltásokat, s neve egészen idén tavaszig emlékeztetett a tőzsde legújabb kori hőskorára: a CA IB a kilencvenes évek közepén az egyik legnagyobb hazai brókercég volt. Ez az UniCredit 1928 óta működő alapkezelőjének nevét vette fel: a cégbíróság nyári bejegyzése óta Pioneer Befektetési Alapkezelő Zrt. néven viszi tovább a CA IB alapjait, köztük 9 nyílt végű konstrukciót. Ezek neve nem változott, viszont augusztus óta a luxemburgi székhelyű Pioneer Asset Management S.A. 44 különböző alapját is értékesíti a hazai érdekeltség.

MILLIÁRDOS TÉTEL. Hogy a névváltás mibe kerül, azt a HVB Bank Hungarynél nem tekintik publikusnak. A bank korábban nyilvánosságra hozta, hogy a BA-CA és a Hypo bankok fúziója Magyarországon több mint 2,5 milliárd forintot emésztett fel, ez azonban jóval nagyobb falat volt a névváltásnál, a két pénzintézet összefésülését is jelentette. Ám a megkérdezett marketing-szakemberek szerint a névtáblák átfestése és az új név bevezetése is könnyen megközelítheti az 1 milliárd forintot, azt pedig a hirdetések által elért minden érdeklődő tapasztalhatta, hogy a HVB az elmúlt években nem fukarkodott a reklámköltéssel. Hasonló – persze jóval szélesebb kört érintő – átkeresztelésre a vezető mobilcégek, a Pannon és a T-Mobile brandváltásakor került sor Magyarországon. A váltás költsége is ennek megfelelően jóval magasabb volt, a Pannonnál 1-2 milliárd forintra, míg a T-Mobile esetében 5-6 milliárdra taksálják a költségeket (Figyelő, 2006/43. szám).

Nem tulajdonosváltás, hanem csoportépítés és megújulás motiválta ugyanakkor a piacvezető hazai biztosítót, amikor teljes arculatmegújításba kezdett. Az Allianz Hungária Biztosító külső megjelenésében jövő év végére mindenben hasonlatos lesz a németországi anyacégére. A váltáshoz marketingkampányt is kapcsolnak, mivel a csoport ez év őszén bankot nyitott Magyarországon, s mostantól „pénzügyi csoportként” pozícionálják magukat. Bár a biztosítónál határozottan állítják, hogy a csoport nevéből az Allianz mellől „nem kopik ki” a Hungária megjelölés, az már most látszik, hogy egyre kevésbé büszkék a régi névre: az a cég honlapján már most is a korábbinál sokkal kevésbé hangsúlyosan jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik