Gazdaság

A hírnév alkímiája – Salvador Dalí

Ebből tavaly nyáron a Műcsarnok rendezett válogatást, az idén pedig egy újabb merítést láthatunk a kollekcióból egy őszi „turné” formájában, amely Szeged után és Szombathely előtt Pécsre is elérkezett.

A pécsi Művészetek Háza egy leendő kulturális főváros intézményéhez méltóan kisebb fesztivállá növesztette a tárlatot, visszahelyezve a művész állócsillagát az őt megillető univerzumba, a folyamatosan táguló Dalí-világegyetemben egyre több információval árnyalva a festőfejedelemről kialakult sztereotip képet. A kísérőprogramok Dalí alkotószemélyiségének különböző arcaira építenek: a maratoni mozi-est felidézi a filmtörténet tudattalanjából kitörölhetetlen 15 perces álomjelenetet (Andalúziai kutya), az Árnyék Színház performance-ában a happening ősatyja reinkarnálódik újra, míg a Dalí-játszóház a nagycsaládosoknak kedvez a szürrealizmus gyermeki játékosságát modellezve.


A hírnév alkímiája – Salvador Dalí 1

A Művészetek Házának rusztikusan otthonos, gerendázott kiállítótere nem idegen a mester bukolikus világától – Dalí egyik önéletrajzi kötetének lapjain saját magát naiv, katalán parasztnak aposztrofálja, „akinek álarca mögött egy király rejtőzik”. A tárlat jól rekonstruálja az egykori botrányhős lelkében elterülő poétikus tengerparti tájat, ahol csupa gyöngyszemet találunk: olyan eszköztelen és finom tus-toll rajzokat, mint az Alvajáró, Pedro A. de Alarcon y Ariza A háromszögletű kalap című művéhez készített könnyedén moralizáló illusztrációit (képünkön), vagy az experimentális Tíz halhatatlansági receptsorozatot, amelyet Dalí egy ismeretlen dimenzióból feladott kofferbe foglalt.

Dalí alkotói pályája nem a szerénység ünnepe, de a jelenlegi tárlat izgalmas visszafogottsággal egészíti ki az emblematikus festői munkásságról való ismereteinket. Levezetésként pedig a közeli Virág Cukrászdában egy Dalí-desszert (fagylaltkehely vagy koktél) segítségével elmerülhetünk a konkrét irracionalitásban, ahol a legmegbízhatóbb iránytűnk egy hegyesre formázott csokoládébajusz.

Salvador Dalí: Az aranykor › Művésze­tek Háza, Pécs, Széchenyi tér 7−8. › Nyitva: november 19-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik