Gazdaság

Kóka: nincs hivatalos céldátum

A magyar kormány gyakorlatilag feladta az euró bevezetésének 2010-es céldátumát és elfogadhatónak tart egy kis késlekedést - erősítette meg a Dow Jones hírügynökségnek szerdán Kóka János gazdasági miniszter.

“Jelenleg nincs hivatalos euróövezeti belépési céldátum” – jelentette ki Kóka. “Amilyen hamar csak megvalósítható, csatlakozni akarunk az euróövezethez. Ha ez 2010, akkor 2010-ben. Ha lesz némi késedelem a konvergenciaprogram elfogadása miatt, akkor az sem katasztrófa” – mondta Kóka a Dow Jones hírügynökségnek.

Elemzők arra számítanak, hogy a szeptember 1-je előtt az Európai Bizottságnak benyújtandó eurócsatlakozási konvergenciaprogram tartalmazza majd a tervezett új céldátumot.

Várható volt

Veres János minapi hiánycél-emelése, illetve Gyurcsány Ferenc brüsszeli megbeszélése után már tulajdonképpen nem okoz meglepetést Kóka János bejelentése. A pénzügyminiszter deficitemelő javaslatát ugyanis többen úgy értelmezték, hogy ezzel a magyar kormány – ha burkoltan is, de hivatalosan feladta az euróbevezetés eddig hangoztatott 2010-es céldátumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik