Gazdaság

Amikor a könyvek nem a valóságot mutatják

TARTALÉKOK. Számos tőzsdei társaság esetében előfordulhat, hogy a könyvekben lévő ingatlanvagyon nem piaci értéken van beárazva, hanem bekerülési értéken. Az elmúlt évtized ingatlanralija fényében a piaci és a kimutatott érték között tetemes különbség lehet, amely a javuló nemzetközi környezetben felkeltheti a befektetők figyelmét.

ÉRTÉKTEREMTÉS. A rejtett ingatlanvagyon nem önmagától kerül a befektetői figyelem középpontjába, ehhez vagy konkrét tranzakciók, vagy a nagy ingatlanvagyon professzionális hasznosítása kell. Fontos elem, hogy az ingatlanállomány méretének el kell érnie a kritikus tömeget, pár saját tulajdonú irodaház vagy raktár miatt nem lesz sztori belőle. Nemzetközi tranzakciókhoz 40 millió euró alatti ingatlanvagyon nem számít jelentősnek, a részvénypiaci figyelem felkeltéséhez pedig inkább több száz millió eurós vagyon szükségeltetik.

KOCKÁZATOK. Sok esetben nem lesz érték a befektetők számára a rejtett ingatlanvagyonból. Például azért, mert a társaság nem professzionálisan hasznosítja ingatlanait, s erre nem is mutat hajlandóságot. Előfordulhat az is, hogy nagy értékűnek hitt (főként ipari) ingatlanok a vártnál alacsonyabb, saját tőke közeli értéken cserélnek gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik