Gazdaság

Egy modern Tokaji

Erről a borról már lelkendeztem pár éve, amikor megje lent a piacon. Most beleszaladván lehidaltam volt: a bor egyre nagyobb, az idővel szépül, mint egyes hölgyek, kik asszonyosodván a legszerencsésebb helyeken kerekednek.












Egy modern Tokaji 1



Egy modern Tokaji 2
Egy modern Tokaji 3

A furmint ugye az egyik legnagyobb magyar fehér szőlőfajta, hungarikumnak tekinthető, ama jószágok közé tartozik, amelyek autochton létükre egyenrangúak a legismertebb világfajtákkal, mint mondjuk a Lagrein Dél-Tirolban, vagy a mali plavac a dalmát tájakon. A vulkánokon szeret: Tokaj fő fajtája, s jeles borokat produkál Somlón és Badacsonyban is. Későn érő, így pompásan aszúsodik, jó savgyűjtő, remek jószág, mely nem virágos-illatos és nem túl egyszerű borokat ad. Mostanában reneszánszát éli, mert száraz változata fejlődésnek indult. Nem minden év aszús, el kell adni a száraz tokajit is, az igényesebb piac kíváncsi rá, és a furmintból nagy élményeket lehet kibontani.

Ez a száraz furmint nem feminin karakterű ital, a tételt bő másfél éve is úgy jellemeztük, hogy „ásványos, koncentrált, szép balanszú, könnyed férfibor”. Most meghökkentő teltség és koncentráltság jellemzi, lágy faktúra, olajos mozgás, ritkán találkozhatni ilyen ásványos teltséggel, ez egy nagy bor, szerintem érdemes bespájzolni pár évre belőle. Bárdos Sarolta komponálta, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, tiszta, illatos, koncentrált, ásványos, világos és egységes stílusú tokajik tehetséges mesternője. A Béresnek az idén készül el impozáns, világszínvonalú feldolgozója a kies Erdőbényén, lényeges új fókuszpontját alkotva a tokaji borászkodásnak.

Borunk címkéje, már amit látni lehet belőle a világszerte elnyert díjak matricáitól, nem lett szebb, mint volt, valahogy az etikett és a website vizualitása szerény és halovány, nem modern; a borok modernek.

Tokaji Furmint 2003, Béres Pincészet. • Teltség és koncentráltság, lágy faktúra, olajos mozgás • Komoly aperitifként, hideg előételekhez, halakhoz, szárnyasokhoz, tejszínes ételekhez • 3 ezer forint körüli áron

Ajánlott videó

Olvasói sztorik