Gazdaság

Banki részvénytranzakciók

ÁRAZÁS. A régiós bankokhoz kötődő részvénytranzakciók kapcsán a csomagok árazását nagyban befolyásolta, hogy mekkora részesedést testesítettek meg a céltársaságban. Nem véletlenül: a többségi részesedés általában sokkal többet ér.

JOGOSÍTVÁNYOKTÓL FÜGGŐ FELÁR. Többségi részesedések esetén a piaci árhoz képest indokolt a jelentős felár, hiszen egyrészt a többségi súllyal együtt járnak a cég irányításához szükséges tagsági jogok, másrészt ekkora részesedés piaci felvásárlása hatalmas árfelhajtó tényező lenne. Jelentős, de nem többségi részesedéseknél szinten van egy felár a piaci árhoz képest, de általában csak abban az esetben, ha nincs többségi tulajdonos. Egészen kis pakettek tranzakciója esetén a vételár nem tér el a piaci ártól, hiszen ez alapvetően nem különbözik egy egyszerű tőzsdei ügylettől.

ELŐNYBEN A TÖBBSÉGI TULAJDONOS. Többségi tulajdonos esetén az egész szituáció megfordul, hiszen a céget irányító részvényesnek már az az érdeke, hogy a lehető legalacsonyabb áron növelje tulajdonrészét. Mivel mellé más szakmai befektető ritkán lép be a tulajdonosi struktúrába, így az eladónak erősen szűkülnek a lehetőségei.

FÉLÁRON. Ha a kisebbségi tulajdonosnak 10 százalék alatti részesedése van többségi mellett, akkor az eddigi régiós tapasztalatok alapján a pakett a többségi részesedések maximum feléért cserél gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik