Gazdaság

Közös EU-voksot szeretnének a Valutaalapban

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) stratégiai áttekintéséről szóló jelentésben a képviselők többek között azt javasolják, hogy az EU-tagállamok, de legalábbis az eurózóna országai együttesen szavazzanak az IMF-ben.

Az EP kedden 529-76-31 arányban fogadta el Benoît Hamon francia szocialista képviselő saját kezdeményezésű jelentését, mely szerint a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) az uniós országok szavazati jogai és kvótái már nem tükrözik az egyes tagállamoknak és a közösségnek a világgazdaságban és a nemzetközi kereskedelemben betöltött szerepét, az összehangoltság hiánya pedig nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy gazdasági súlyukkal arányosan befolyásolhassák az IMF által hozott határozatokat.

A képviselők arra szólítják fel az IMF-et, hogy – saját legitimációja érdekében – vizsgálja meg a kvóták és szavazati jogok egyenlőbb elosztásának lehetőségét irányító szerveiben, hogy azok jobban tükrözzék a nemzetközi gazdaság jelenlegi helyzetét, és lehetővé tegyék a fejlődő feltörekvő gazdaságok számára, hogy megfelelőbb súllyal képviseltessék magukat.

Az EP arra kéri a tanácsot és a bizottságot, hogy tekintettel a WTO-val való párhuzamosságokra, tegyék meg a megfelelő intézkedéseket az Európai Unió, de legalábbis az eurózóna egységes képviselete és szavazata biztosítása érdekében.

A jelentés a továbbiakban foglalkozik az IMF tevékenységének átláthatóbbá tételével, a fejlődő országok, a gazdasági növekedés támogatásával, a szegénység visszaszorításával.

A szöveg felhívja a figyelmet arra a meglepő ellentmondásra, hogy miközben jelentős mennyiségű eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a fejlődő vagy átalakulóban lévő országokra, az IMF képtelen jelentősen befolyásolni az iparosodott országok politikáit, amelyek költségvetési politikája és fizetési mérlege részben nem felelnek meg az IMF követelményeinek, és így alááshatják a nemzetközi pénzügyi stabilitást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik