Gazdaság

A történetíró dilemmái

Sokáig hittük és vallottuk: a történelem az élet tanítómestere. Ámde hamar kiderült: nem sokat tanultunk a történelemből.

Mennyire tehet erről a történetíró, akitől azt várjuk: elmondja a teljes igazságot a múltról, és ezzel útmutatást kapunk a várható jövőről is. Ilyen és hasonló kérdéseken is eltűnődhet az olvasó, aki Ormos Mária A történelem vonatán című könyvét forgatva kíván hasznos következtetésekre jutni. A kitűnő történész Európa és Magyarország zűrzavaros XX. századi históriájának néhány fejezetének bemutatásán kívül megismertet azokkal az illúziókkal, mítoszokkal, valamint szakmai dilemmákkal, amelyekkel a múlt kutatóinak óhatatlanul szembe kell nézniük. „A múltat nem lehet egyszer s mindenkorra lezárni”, amiképpen „végképp eltörölni sem”, mégis hiba volna állítani: nem lehet a valóság kisebb-nagyobb részét hamisítatlanul feltárni. Az „eredmény” azonban nemcsak a történetírón múlik, mivel a politika hajlamos arra, hogy a történelmet legitimációs bázisának, valamint a hatalom propagandaeszközének tekintse – hangsúlyozza szerzőnk. A történelmi legitimálás változatos érvei között találjuk az eredetmítoszokat, a régi idők hősei köré font legendákat és még sok mást. Az otromba módszerek közé tartozik az agyonhallgatás, valamint a „hivatalos” történelemhamisítás, a történések erőszakos átíratása.


A történetíró dilemmái 1

Ne felejtsük: a hatalom nálunk is igényt tartott rá, hogy a történelem segítségével biztosítsa saját legitimitását, ezért is karolta fel a neki megfelelő történelmi áramlatot. A derék polgár mindezek után joggal kérdezheti, kinek higgyen. Csakis annak a történésznek, aki nem tekinti tőlünk független sorscsapásnak az országot érintő minden bajt és bánatot, aki nem kívánja mentesíteni honfitársainkat történelmünk baljós fordulatainak előidézése alól, miközben nem tagadja a külső körülmények hazai eseményekre gyakorolt, nem mindig üdvös hatását. Végül, de nem utolsósorban: tudatában van annak, hogy miként a múltban, úgy a jelenben sem értelmezhető történelmünk szűklátókörűen kizárólag magyar nézőpontból. Szerencsére, amiképpen Ormos Mária kötete is igazolja: vannak ilyen történetíróink. Azonban bizakodásunk ellenére is megfontolásra érdemesnek tarthatjuk napjaink legismertebb angol történésze, Eric Hobsbawn maliciózus megjegyzését: A történelem a múltnak az a része, amire emlékezni kívánunk.

Ormos Mária: A történelem vonatán • 278 oldal • Múlt és Jövő Kiadó, 2005 • 2300 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik