Gazdaság

Kevesebb gázt ad a Gazprom

Az Oroszországból érkező gáz nyomása megfelel a szerződésben foglalt átlagos értéknek, azaz továbbra is 50 atmoszféra közelében van. Az ukrán határon, Beregdarócnál átadott mennyiség azonban továbbra is 20-25 százalékkal kevesebb a megszokottnál - közölte Kántor Sándor, a Mol üzleti és stratégai kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Az orosz Gazprom szerda este elismerte, hogy nem tudja teljesíteni egyes európai ügyfeleinek pótlólagos igényeit, miután Magyarország, Olaszország és Szlovákia több-kevesebb visszaesésről adott számot a szállításokban.


Kántor szerint a magyarországi ellátást – különösen a lakosságét – a csökkenés nem befolyásolja.


A beregdaróci állomáson legfeljebb napi 39 millió köbméter gázt tudna átvenni a Mol, maximum 30 millió köbmétert a hazai fogyasztás kielégítésére, a többit pedig továbbszállításra Bosznia-Hercegovinába és Szerbia-Montenegróba.


A szibériai hideg a ludas


A szibériai mínusz 40 fok körüli nagy hideg 40 százalékkal növelte az orosz belföldi gázfogyasztást, melynek következtében 25 százalékkal csökkent az átadott mennyiség, így magyar felhasználásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra pedig 9 millió köbméter gáz érkezik.


A kemény tél túlfogyasztást eredményezett Ukrajnában és Európában is. A Gazprom maximálisan kihasználja tároló és termelő kapacitásait – közölte Kuprijanov az NTV csatornán, elismerve, hogy a helyzet feszült. Az orosz Egyesült Energiarendszer közölte, hogy erőműve részlegesen átállt pakurára és szénre, miután a Gazprom korlátozta gázellátásukat.


A nagyok megkezdték az átállást


Az orosz fél által csökkentett mennyiség miatt a Mol már értesítette azt a 34 nagyfogyasztót, akik korábban a megszakíthatóságot vállalták, hogy csütörtök reggel térjenek át alternatív tüzelőanyagra. Az áttérést egy kétoldalú szerződés szabályozza, cserébe a Mol olcsóbban szállít e cégeknek gázt – mondta Kántor.


A Mol információi szerint a cégek a kérésnek megfelelően megkezdték az átállást, amit a magyar olajtársaság várhatóan akkor old fel, ha teljesen helyreáll a gázszállítás.


A Gazprom szerződésnek megfelelően teljesít


A Gazprom mindezek ellenére teljesíti szerződéses kötelezettségeit, sőt hét százalékkal többet szállít a szerződésben előirányzott mennyiségnél – mutatott rá Szergej Kuprijanov több orosz médiában. Kuprijanov ezzel értésre adta, hogy ezek az ügyfelek még többet igényeltek, mint amennyit cége jelenleg szállítani képes, és ez magyarázhatja gázkiesési jelentéseiket.


Mivel a Mol és az orosz fél negyedéves bontásban számol el egymással, így a mostani mennyiségi csökkenés ellenére Magyarország esetében is teljesülhetnek a szerződésben foglaltak.


Az ukrán Naftohaz szerint a Gazprom szerdán értesítette az európai fogyasztókat a szerződésben vállalt szállításainak mennyiséghez képest napi 40 millió köbméterrel való csökkentéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik