Gazdaság

Mit tegyünk, amikor szárnyal a piac?

A befektetők számára az egyik legszebb pillanat, amikor szárnyal a tőzsde.

MITŐL SZÁGULD? A befektetők számára az egyik legszebb pillanat, amikor szárnyal a tőzsde, már amennyiben rendelkeznek részvénnyel. Jelentősebb emelkedés közben mindenkiben felmerül, hogy mit kell ilyenkor tenni. A válaszhoz elsősorban azt kell eldönteni, hogy miért száguld a piac. Amennyiben a külföldről beáramló pénz generálja az emelkedést, akkor viszonylag nyugodtak lehetünk, azokban az esetekben, amikor hazai spekulánsok vannak a növekedés hátterében, az idegesség indokolható.

TRENDDEL SZEMBE NE! Tőkebeáramlás esetén ne próbálkozzunk ellenirányú tranzakciókkal, inkább próbáljuk meglovagolni a hullámot. Ha az összes nagyobb papír megy, akkor válasszuk azt a részvényt, ahol az emelkedés fundamentálisan a legmegalapozottabb. Spekuláció esetén óvatosan bánjuk a kisebb részvények vételével, nehogy minket tömjenek ki a korábbi nyertesek.

LEGYÜNK RÉSEN. Figyeljünk a piac megfordulásának jeleire, például a növekvő forgalom melletti első nagyobb, akár csak napon belüli visszaesésre. Ha nem tudjuk állandóan nyomon követni a piacot, érdemes stop loss megbízásokkal előre kivédeni a potenciális visszaeséseket. Tőzsdei határidős ügyletekkel csak a tapasztalt tőzsdézők próbálkozzanak, az ilyen ügyleteknél egy rossz irányú befektetés esetén könnyen elfolyhat a tőkénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik