Gazdaság

A részvények és a fordulat

SZTÁRHIÁNY. A befektetési döntés mindig nagyon nehéz, különösen akkor, ha nincs általános emelkedés, vagy az Egishez hasonló sztoripapír. Ilyenkor különösen érdemes figyelni azokra a részvényekre, ahol fundamentális és technikai fordulat jelei mutatkoznak.

IRÁNYVÁLTÁS. Fordulat esetében a részvény korábbi gyenge, árfolyamzuhanást okozó fundamentumai javulni kezdenek, a társaság megtalálja a válságból kivezető utat, s ezt a tényt hamarosan a befektetők is észlelik. Erre a magyar piacon a legszebb példa a Graphisofté volt.

INGOVÁNY. A fordulatra való spekuláció könnyen megbosszulhatja magát, hiszen több olyan eset is előfordult már, hogy a társaság a hangzatos tervek ellenére nem tudott segíteni gazdálkodási problémáin. Ennek iskolapéldája a NABI. De több más társaság esetében is leginkább a menedzsment beszél és nem a tények.

BESZÁLLÁSI PONT. A fordulat jeleit nehéz felfedezni, épp ezért már több hibás jelzés történt a piacon. Ha fordulatra spekulálunk, valószínűleg kihagyjuk az emelkedés első 20-30 százalékát, de ezalatt legalább van alkalmunk feltérképezni, hogy mennyire áll valós alapokon a folyamat, illetve mennyire nyugszik pusztán a szeszélyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik