Gazdaság

Csupasz csúcs

A tőzsde díjazza a Pannonplast lecsupaszítását: a Polifoam eladását másfél éves csúccsal honorálták a befektetők.

Közel 70 százalékot emelkedtek 2005-ben a Pannonplast papírjai. Az árfolyam száguldása az óév utolsó napjaiban csúcsosodott ki, a részvény másfél éves magaslatra erősödött. Bár a társaság elemzői lefedettsége erősen csökkent, a legutóbbi előrejelzések 2 ezer forint feletti célárfolyamai kézzelfogható közelségbe kerültek. Az emelkedés nem véletlen, a menedzsmentnek az év végére sikerült végrehajtani a korábban szétaprózódott társaságcsoport reorganizációját, s elérni, hogy ne dőlhessenek ki csontvázak a szekrényből.

A Pannonplast sztorija egyszerű: a nagyszabású részvényopciós program miatt a menedzsment rendkívüli mértékben érdekelt az árfolyam emelkedésében, így érzelmek nélkül optimalizálja a társaság működését. Az optimalizáció a Pannonplast esetében nem a termelés és a társaság sok időt igénybe vevő és bizonytalan kimenetelű reorganizációja formájában valósult meg, hanem a csoport kontrollálható méretűre történő lecsupaszításában.

A 2005-ös cégtranzakciók közül hármat érdemes kiemelni. A Pannonpipe eladásával a cég éppen egy ilyen kontrollálhatatlan egységtől szabadult meg jó áron. A székesfehérvári műszaki műanyaggyártás eszközeinek eladásával hatalmas veszteségforrást sikerült véráldozatokkal felszámolni, míg a Polifoam többségi tulajdonrészét a jó alkupozíciót kihasználva tudták kiváló áron eladni. A Polifoam 51 százalékos részesedésének értékesítése a tranzakción elért nyereség okán emelkedik ki a sorból. A 6,7 millió eurós vételárból mintegy 1 milliárd forint a társaság profitja. Ez az összeg nagyon sokat jelent, hiszen hosszú „nélkülözés” után végre pozitív eredménnyel zárhatja a Pannonplast a 2005-ös évet. A jelentős átalakítás után 2006 valószínűleg már az építkezés éve lesz. A fő fókusz a csomagolóanyag-gyártás lehet, amely a hirtelen kiválóvá váló pénzügyi helyzettel együtt biztos bázissá válhat.

A legnagyobb kérdés azonban az, van-e még tartalék a papírban. Hír oldalról a negyedik negyedéves gyorsjelentésig nem várható az árfolyamot támogató lökés, míg a piac szemmel láthatóan megfogta a papírt a másfél éves csúcson. A gyorsjelentés után, azaz február elején már tisztábban lehet látni, várhatóan akkor már egyértelműen megítélhető, hogy fundamentális oldalról van-e a részvényben akkora tartalék, ami további vásárlásokat indokolhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik