Gazdaság

Víz nélkül







Víz nélkül 1

Víz nélkül 2
Merőben új design.
Bárhol jól mutat.
Víz nélkül 3

Hiába a legkorszerűbb mosógép, azokat a ruhákat, amelyek vízben nem moshatók, s amelyeket csak szárazon lehet foltmentesíteni, a tisztítóba kell vinni. Szingapúri formatervezők ezen a gondon próbáltak enyhíteni: az általuk elképzelt Airwash nevű száraz mosógép sűrített levegővel működik, mosószer és víz nélkül tisztítja a szennyest. A gép a Stockholmban megrendezett Electrolux Design Lab versenyének győztese lett.

A kreatív háztartási gépek e viadalán már tavaly is egy víz nélkül működő háztartási eszköz, a száraz mosogatógép volt a befutó – ez úgynevezett szuperkritikus állapotban tartott, vagyis a folyadék és gáz tulajdonságait egyszerre mutató szén-dioxiddal oldotta le az edényekről a szennyeződéseket. A víztakarékosságot a végletekig fokozó trend az idén is megmaradt: a díjnyertes alkotás a tisztítást nagy nyomású levegővel, és az abban előállított negatív töltésű ionok segítségével végzi, amely megköti az általában pozitív elektromos töltéssel rendelkező szennyezőanyagok molekuláit. Az illatanyagokat is a ruhába juttató gép felhasználóbarát kezelőpanellel irányítható, és – mivel külseje eltér a hagyományos fehérárukétól – egy modern lakás bármely helyiségében jól mutathat.

A nemzetközi zsűri véleménye szerint az Airwash intuitív, környezetbarát és egyben esztétikus alkotás. A második helyet kínai formatervező hallgatók munkája, a napenergiájával szárító mosógép szerezte meg, a harmadik legjobb ötlet pedig dél-koreai tervezők lótuszvirág formájú cipőszagtalanító berendezése volt. A versenyre egyébként 88 országból közel 40 pályamű érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik