Gazdaság

Borúlátó a kkv szektor

A kis- és középvállalkozások a jelenlegi viszonylag kedvező helyzet ellenére borúsan tekintenek a jövőbe.


Borúlátó a kkv szektor 1

Ellentmondásos kép rajzolódik ki a kis- és középvállalkozások (kkv) jelenlegi helyzetéről és jövőbeni várakozásairól. A KKV Körkép a Figyelő, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet és a Volksbank közös kutatásának legújabb, október végén készült felmérése szerint egyfelől a vállalkozások termelése emelkedett, kapacitásaik kihasználtsága javult. Ez elsősorban a belföldre termelő, magyar tulajdonban lévő cégekre jellemző, az exportőrök inkább borúlátók. Ezzel párhuzamosan azonban a 2005 nyara óta tapasztalt kedvező változás a várakozások szerint hamarosan kifullad.

A jövő romló megítélését jelzi, hogy a korábbi, júliusi felméréshez képest visszafogottabbá váltak a létszámbővítési szándékok, s felerősödött a leépítési hajlandóság. Ha a cégvezetők tervei teljesülnek, akkor az idén összesen 9 ezer fővel csökkenhet a létszám a kkv szektorban.

A kkv-k igen erős kritikát fogalmaztak meg a magyarországi közszolgáltatásokról és az intézményekről. Némiképp meglepő, hogy az adóhatóságról és a vámhivatalokról a legjobb a véleményük, míg a kormányzat és a parlament megítélése meglehetősen elkeserítő.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megítélése – annak ellenére, hogy átlagosan kedvező – korántsem egyenletes. Az áfa-visszatérítés elhalasztása – a „Draskovics-hatás” – nyomán likviditási zavarba került exportáló vállalkozások például igen rossz véleményt fogalmaztak meg a hivatalról. A költségvetés bevételi problémáinak ez az ad hoc megoldása tehát valószínűleg tartósan rontotta az ellenőrzést végrehajtó adóhivatal megítélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik