Gazdaság

Erősödő BTL-költések

A klasszikus ATL (above the line) média és az egyre növekvő mértékben elismert és alkalmazott BTL (below the line) reklámeszközök között húzódó vonal sokak szerint mind inkább halványul, sőt mi több, áttörésre vár, de vannak, akik ennek a felosztásnak előnyeit is látják. Mindenesetre a szakmát mostanság megosztja az a vita, amely a vonal alatti és feletti reklámköltések – összességében több százmilliárd forintos – nagyságáról és arányáról szól – tudtuk meg Pichovszky Domonkostól, a Createam BTL-ügynökség pr és ügyfélkapcsolati igazgatójától.

Az utóbbi időben többféle becslés is elhangzott a BTL-piacra vonatkozóan, akár 100-150 milliárd forint fölé is téve az éves költést ezen a területen. Ön szerint mekkora ez a szám?

Ebben a kérdésben valóban elég nagy a szakmai véleménykülönbség. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a vonal alatti reklámozásban elköltött pénzösszeg jelentős, és valószínűleg több mint amit általában gondolnánk. Én azonban a 100 milliárd forint feletti összegeket erősen túlzónak találom. A reklámköltések „listaárai” és valós értékük közti különbség, valamint a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségében (MAKSZ) lévő mintegy kéttucat meghatározó ügynökség árbevétele alapján az 50-80 milliárd forintot tartom reálisnak.

Milyen listaárra gondol, hiszen a BTL-ágazatban nemigen találkozni ilyesmivel?

A below the line piacot gyakran a klasszikus tv, sajtó, rádió és közterületi eszközök ráfordításainak arányában határozzák meg, amely reklámtortára évente többféle felmérés is születik. Ám ezek pontatlanok, hiszen a listaárakkal számolnak, amelyek a valóságban legtöbbször csökkennek, illetve a televízió esetében gyakran emelkednek. Így az ezekből következtetett, „arányosított” BTL-büdzsék sem lehetnek korrektek. Ugyanakkor az, hogy mit sorolunk egyáltalán a vonal alatti reklámterületekhez, szintén erősen torzíthatja a becslést, illetve a számolást nehezíti egyfajta technikai „duplikáció” is. Az utóbbi alatt azt értem, hogy egy-egy BTL kampány alkotórésze, főbb stratégiai elemei egyaránt szerepelhetnek a klasszikus ATL-ügynökség és az azzal partnerként vagy alvállalkozóként együttdolgozó BTL-ügynökségek és beszállítóik mérlegadataiban.

Ön szerint tehát mely szegmenseket kell figyelembe venni a below the line piac meghatározásakor, s ez összességében hogyan viszonyul az ATL-média területéhez?

A MAKSZ-ban egyfajta konzervatív szemlélet szerint azokat a hirdetési területeket soroljuk ide, amelyek étékesítése jelenleg nem – valamilyen auditált értékszám alapján dolgozó – médiaügynökségen keresztül történik. Eszerint elsősorban a rendezvényszervezés, az eladáshelyi kommunikáció, a field marketing tevékenység (in-store aktivitások, sampling, stb.), a direkt marketing, valamint az on-line megjelenések bizonyos része tartozik ide. Ezek értékben az én meghatározásom alapján a nettó ATL-piac mintegy egyharmadát teszik ki, ha az utóbbira vonatkozó 200-220 milliárd forint körüli adatokból indulunk ki. Azonban ha a területek dinamikáját tekintjük, tehát például azt, hogy hány szolgáltatót, alvállalkozót, kivitelezőt, tehát mekkora gazdasági szegmenst mozgat meg, akkor a BTL terület lényegesen erősebb „háttérrel” rendelkezik. S persze a produkciós munkáknak van egy jelentős – megrendelői oldalon lebonyolított – „házon belüli”, ezáltal statisztikailag láthatatlan része is, elég, ha a nyomdai munkák közvetlen megrendeléseire gondolunk.

Végül is szükség van a képzeletbeli vonal áttörésére ATL és BTL között?

Sokaknak nem fog tetszeni, amit mondok, de az elismertség a pénzzel jön. Ha a below the line terület egyre erősebb, miközben a klasszikus médiaalapú reklámszféra stagnál, akkor az áttörés úgyis bekövetkezik. Ám véleményem szerint a vonalat nem elsősorban a BTL-területen működő hazai vagy független ügynökségek fogják bontani, hiszen őket az effajta megosztás egyelőre „védi”. Sokkal inkább a nemzetközi hálózatban működő reklámügynökségeknek áll majd érdekében az egységes és univerzális reklámszakma megteremtése, melynek keretében fokozatosan, észrevétlenül „beemelik” a vonal alatti tevékenységeket is a repertoárjukba a náluk elköltött büdzsék maximalizálása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik