Gazdaság

Amerika kapuőrei

Kedvezőnek ítéli meg az Egyesült Államok határán bevezetett beléptetési procedúra tapasztalatait az illetékes hatóság.

Semmifajta biztonsági aggályt nem ébreszt a ferihegyi repülőtér küszöbönálló privatizációja Robert Andrew Mocnyban. Miután a United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology, azaz az Egyesült Államokba beutazókat azonosító US-VISIT igazgatóhelyettese a kötelező tiszteletköröket megfutva megdicséri a ferihegyi repülőtér szépségét, és még inkább hatékonyságát, hozzáteszi, hogy a legtöbb amerikai légikikötőt szintén magáncégek üzemeltetik, és ebből semmilyen probléma nem származik.

Az American Association of Airports Executives (AAAE) meghívására a múlt héten egy repülőtér-biztonsági konferencián Budapesten járt Mocny mindazonáltal csupán a ferihegyieket magasztalja. Ami az Egyesült Államokba készülő magyarokat illeti, őket továbbra sem kecsegtetheti azzal, hogy Washington hamarosan törölné a Magyarországgal szembeni vízumkényszert. „A vízummentesség megadásának rendjét a Kongresszus határozta meg. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a vízumkérelmeknek legföljebb a 3 százalékát utasítsák el, márpedig Magyarországon ez az arány ma még mintegy 24 százalék” – összegzi a helyzetet az amerikai bevándorlási illetékes.

A vízumkérdés persze nem az 1996-ban életre hívott, ám igazi jelentőségre leginkább az utóbbi években szert tevő US-VISIT asztala. Az intézmény elsődlegesen az Egyesült Államok területére belépni szándékozók biometrikus és biografikus adatainak begyűjtéséért felelős. Vagyis rögzítik az arcról készült fotót, az ujjlenyomatokat és a retinaképet, mindezt azért, hogy e személyes információ segítségével tegyék biztonságosabbá a repülőtereket és a légi közlekedést, továbbá megkönnyítsék és zökkenőmentessé tegyék az utazást, a nemzetközi üzleti életet és kereskedelmet. Szó sincs ugyanis holmi „csereüzletről” – hangoztatja Robert Mocny -, azaz a biztonsági intézkedésekért egyáltalán nem kell lemondani a gyors és zökkenőmentes utazásról. A jelenlegi rendszer életbe léptetése, azaz 2004. január elseje óta hozzávetőleg 41 millióan – napi átlagban mintegy 70 ezren – utaztak be az Egyesült Államokba, közülük azonban eddig alig százan emeltek szót a beléptetési procedúra ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik