Gazdaság

ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3

Az ITDH Euro Info Központja (EIC) az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága által működtetett nemzetközi EIC hálózat tagja, szolgáltatásaival a hazai kis-és középvállalkozások (kkv) hatékony piaci szereplését támogatja.

Az Euro Info Központról bővebben:

Hogyan működik az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága által működtetett nemzetközi hálózat?

– Az 1987-ben alapított irodahálózatnak ma 340 tagja van 45 országban. Az EU tagországaiban, a csatlakozó országokban, és néhány Európán kívüli információs ponton közel 1200 munkatárs áll a vállalkozások rendelkezésére.
– Az egyes irodákat közös információs hálózat köti össze, így biztosítva a közvetlen, pontos és gyors információáramlást.
– A brüsszeli központunkban szakértői bázis működik, így speciális szakmai kérdésekben lehetőség nyílik EU szakértőkkel való konzultációra, s ezt egészíti ki az Euro Info Központ gazdag dokumentumtára, melyben szakmai kiadványok, folyóiratok és a kkv-k helyzetére vonatkozó jogszabályok, tanulmányok állnak rendelkezésre




ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 1






2005. évi programjaink

Időpont:
ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Program: ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Célszektorok: ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Helyszín: ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Információ:
ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 6
ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 6
2005. november 22. ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 B2Fair projekt follow up és best practices ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 B2Fair program résztvevői és exportálni kívánó vállalkozások
ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Budapest, ITD Hungary, Andrássy út 12. ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Mészáros Mónika Alíz
tel: 06-1-472-8152, mmonika@itd.hu  
ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 6
2005. december 1. ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 CE jelölés az építési termékeken ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Építési termék gyártók és forgalmazók ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Budapest, ITD Hungary, Andrássy út 12. ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 2 Konrád Zsuzsa
tel: 06-1-472-8153, konrad@itd.hu

ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 1
ITDH Euro Info Központ – vállalkozások versenyképességének szolgálatában 3 18


Az ITDH-Euro Info Központjának szolgáltatásai
http://www.itd.hu/itdh/nid/eicszolg



Kiemelt témaköreink
Környezetvédelem
Közbeszerzés
Hazai és uniós pályázatok
CE jelölés


Híreink kiemelt témaköreinkből

• Környezetvédelem

Épületenergetikai tanúsítási rendszer

Az épületek energiatanúsításáról szóló kormányrendelet várhatóan október végén jelenik meg, így 2006. január 4-én hatályba léphet az európai uniós kötelezettségnek eleget tevő épületenergetikai tanúsítási rendszer. Ehhez kapcsolódik majd várhatóan a decemberben megjelenő két minisztériumi rendelet. Az egyik az energetikai számítási módokat, a másik az épületenergetikai vizsgálatokat végző szakemberek megfelelőségét részletezi.
A rendelet azokra az épületekre vonatkozik majd, amelyek építési engedélykérelmét 2006. január 4-e után nyújtják be. Arról, hogy a rendelet hatálya miként terjedjen ki a már meglévő épületekre még nincs döntés. Eszerint a jövő év január 4-től az ingatlan adás-vételeknél még nem lesz kötelező az épületenergetikai tanúsítás. Az energiatanúsítvány igazolja az épület energiaszükségletét, információt ad az épület külső hőszigeteléséről, a fűtőberendezésekről, a szellőztetésről, a melegvíz-előállításról, az alkalmazott energiahordozók vizsgálatáról. 


• Közbeszerzés

Elektronikus tendereztetés

Az Európai Bizottság kiemelten támogatja, hogy a nagy közbeszerzéseket az interneten hirdessék meg, s ennek érdekében elfogadta az online kiírás standard formáját. A szabványokat az EU összes nyelvére lefordítják, és azok október végén egy weboldalon elérhetők lesznek.
A szabályozás megkönnyíti a vállalkozások számára az EU-közbeszerzéseiről szóló információk beszerzését. A közbeszerzéseket kiíró intézmények szempontjából jobb versenykörülményeket teremt az online kiírás, hiszen sokkal nagyobb piacról, sokkal több ajánlatot tudnak beszerezni.


A beszerzésekről szóló direktíva szerint bizonyos értékhatárnál magasabb összegre szóló közbeszerzéseket EU-szerte be kell jelenteni, az Európai Unió Hivatalos Közlönyének mellékletében meg kell jeleníteni, az összes szükséges információval együtt. Ezt egy 2001-ben elfogadott direktíva írja elő (2001/78/EC). Az új beszerzési direktíva (2004/18/EC és 2004/17/EC) azonban helyettesíti ezt a rendszert, és olyan új lehetőségeket kínál fel, mint például a keretszerződés, az elektronikus aukció, a dinamikus beszerzési rendszer.


Az új szabályozás legnagyobb előnye az online kiírás lehetősége. Ha a kiírást szabvány szerint, elektronikusan hirdetik meg a hatóságok, akkor a dokumentumok a TED-en vagyis az EU Tenders Electronic Daily-ben jelennek majd meg, az elküldésüktől számított ötödik napon (jelenleg tizenkét nap telik el a kiírás mellékletben történő megjelenéséig).


A szabályozás szerint az elektronikus tendereztetés elvi lehetősége 2005. október 21-től adott. A tagországok 2006 januárjáig használhatják a régi rendszert, eddig az időpontig van arra lehetőség, hogy a direktívát átültessék a nemzeti törvénykezésbe.


A kiírás új, elektronikus formanyomtatványai, XML formátumban október végétől tölthetők le a www.simap.eu.int weboldalról. Az új formanyomtatványok a régiekre épülnek, azok egyszerűsített, elektronikus változatai.

• Hazai és uniós pályázatok

Euro Info Központ pályázati hírei

Közlemény a GVOP-2005-1.2.1. és a GVOP-2005-1.2.2. felhívásra érkező pályázatok befogadásának felfüggesztéséről – http://www.gkm.gov.hu/feladataink/eu/palyazati_kozlemenyek/ kozlemeny1105.html

Közlemény a KIOP-2004-1.3.0.F kódszámmal jelölt Egészségügyi és építési- bontási hulladék kezelése intézkedés pályázati felhívással kapcsolatban – http://www.gkm.gov.hu/feladataink/eu/palyazati_kozlemenyek/ kiop_1107.html

Közlemény a KIOP-2004-1.4.0.F kódszámmal jelölt Környezeti kármentesítés a felszín alatti vizek és az ivóvízbázisok védelme érdekében intézkedés pályázati felhívással kapcsolatban – http://www.gkm.gov.hu/feladataink/eu/palyazati_kozlemenyek/ kiop1107.html

Közlemény a GVOP-2005-4.2.1. és GVOP-2005-4.2.2. pályázat útmutatóiban a XIV. fejezet 1./b pontjának törléséről – http://www.gkm.gov.hu/feladataink/eu/palyazati_kozlemenyek/ kozlemeny1102.html

Közlemény a GVOP-2005-2.3.2.pályázatok beadási határidejének meghosszabbításáról – http://www.gkm.gov.hu/sajtoszoba/ujdonsagok_/gvop1110.html

• CE jelölés


CE jelölés az építési termékeken – rendezvény
Helyszín: Budapest, 1061, Andrássy út 12.
Időpont: 2005. december 1.


Euro Info Központunk 2005. december 1-én rendezvényt szervez, CE jelölés az építési termékeken címmel. Meghívott előadóink lesznek: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Országos Lakásépítési Hivatal és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. szakértői. A rendezvény célja, hogy tisztázza, mely építéshez kapcsolódó termékeket kell CE jelöléssel ellátni  és  gyakorlati információkkal szolgáljon az építési termékek tanúsítása terén.


Jelentkezési laphttp://www.itd.hu/itdh/nid/eicrendezveny


• Üzleti partnerkeresés


B2Fair projekt follow-up és best practices
Helyszín: Budapest, 1061, Andrássy út 12.
Időpont: 2005. november 22.


Az Euro Info Központ 2005. november 22.-én klub rendezvényt szervez a nagy sikerű B2Fair program záró eseményeként. A több mint 20 ország részvételével zajló program másfél éven keresztül öt vásár mellé szerevezett üzletember találkozót ölelt fel, melyen közel 50 magyar cég részvételét biztosítottuk. Klub rendezvényünk az utolsó két programra kiutazott cégek részvételével zajlik, akik beszámolnak tapasztalataikról, eredményeikről. A rendezvény egyúttal remek lehetőséget kínál azoknak, akik a jövőben tervezik hasonló programon való részvételüket (ezáltal cégük külkapcsolatainak bővítését), hogy első kézből kapjanak választ kérdéseikre, illetve bővebb információt szerezzenek a számukra nyitott lehetőségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik