Gazdaság

Tőkés társak

Hóbort? Úri passzió? Menedzserbetegség? Befektetők, akik borászatra adták a fejüket - közülük páran már fogják a fejüket...



Tőkés társak 1
Tőkés társak 2

Eladtam – Havas Henrik tőle szokatlan szűkszavúsággal próbált kifarolni a villányi pincéjével kapcsolatos kérdések elől. Mint mondja, azért nem nyilatkozik, mert novemberben bíróság előtt próbál érvényt szerezni igazának. Sok milliót bukott ugyanis azon, hogy héthektáros szőlője új telepítésében (a megbízott szakembergárda munkája nyomán) a szőlővesszőknek csupán 10 százaléka eredt meg. Az ügyvéd végzettségű médiasztár a bukását elkönyvelve eladta a szőlőt, ám a perrel nem marad adós. Pedig nem ilyen csúfos véget képzelt a történetnek, amikor egyik villányi barangolásán a táj szépségétől megrészegülve földet vett olyan emberként, aki – saját szóhasználatával – „tök hülye” a borászathoz. Önminősítését az élet beigazolta, amikor kiderült: palira vették. Ráadásul akkor vesződik a perrel, amikor – a hivatásos szőlészeket, borászokat kivéve – boldog-boldogtalan szőlőbe fekteti a pénzét.

BORBARÁTOK. A szüreti vigasságok idején felerősödő törkölyillatú „pincenosztalgia” a tehetősek körében az elmúlt évek során divattá tette a borászatot. A drága hóbort egy teljesen új, a borral járó kötöttségeket és a fáradságos munkát talán nem is ismerő, „műkedvelő” befektetői kört vonzott a szőlőhegyekre, pincékbe. Mindez nem előzmények nélküli jelenség. A rendszerváltás előtti pártelit is előszeretettel vásárolt szőlőt és/vagy pincét, illetve múlatta idejét a történelmi borvidékeken. Tudták ők is: akinek bora van, barátja is van. Sőt, minél jobb a bor, annál több a barát. És ha a szőlőtőke közvetlenül nem is hoz hasznot, az általa generált kapcsolati tőke nemcsak a szocialista összeköttetésekben, hanem a pártállam utáni üzleti világban is megtérül.

Jóllehet, a hivatásos borászok egyre keservesebben panaszkodnak a piaci verseny, a növekvő import és persze az illegális forgalmazók által okozott veszteségeik miatt, mind több nem-szakember fekteti a pénzét a borászatba. Üzleti érvekkel nehezen alátámasztható módon, mintha legalábbis a műfaj aranybánya lenne. Művészek, politikusok, bankárok, menedzserek, médiaszemélyiségek, nagyvállalkozók több tíz-, illetve százmilliós pincéket, szőlőket vásároltak – olykor csak a megtérülés halvány reményével, olykor a bukás lehetőségének biztos tudatában. A megváltozott befektetői célközönséget mutatja, hogy az egyik internetes pénzügyi portálon nálunk nagynak számító, évi több százmillió forintos árbevételű borcégeket kínálnak eladásra.

Az elmúlt másfél évtized alatt Demján Sándortól Sára Sándorig, Havas Henriktől Gérard Dépardieu-ig legalább húszegynéhány híres, de szakirányú végzettséggel nem rendelkező ember alapított Magyarországon „hobbiborászatot”, amely alapvetően a tulajdonos és a baráti kör örömére tevékenykedik. A profi borászok békésen, kíváncsian figyelik előretörésüket. Figula Mihály – 2000-ben Az év bortermelője – két csoportba sorolja a műkedvelőket. Az egyik a dilettáns pincevásárló, akinek pénze van, de ideje nincs, mégis maga próbálja irányítani a munkát, vezetni a pincészetet, miközben „figyelme nem terjed ki önnön analfabétizmusának észlelésére”. A borászat szempontjából szerencsésebb, sőt példamutató a másik típus, aki szintén máshonnan csöppent a területre, de jó szakembereket alkalmaz, vagy ha maga is dolgozik, autodidakta módjára képezi magát, elvégzi a szükséges fejlesztéseket, igényes, pincéje jól működik. Utóbbira példa a bankár Csányi Sándor, akinek a hírek szerint több mint egymilliárd forintos befektetéssel létrejött pincészete máris többszörösen díjnyertes borokat állít elő.

Bármelyik csoportba is tartozzanak, bármilyen bort is készítsenek és juttassanak piacra a közéleti személyiségekből lett műkedvelő borászok, Figula nem tartja ellenségnek őket. Minden borász jobban jár, ha a híres emberek révén többet beszélnek a borról, bár ennek közvetlen hatását még nem lehet forintokban kifejezni. Helyesebben csak ritkán: Dépardieu „bejelentkezése” Badacsonyba jócskán meglódította a földterületek árát. A Magyar Bor Akadémiának is jót tett, hogy olyan személyiségek, mint Sára Sándor filmrendező, vagy Arnold Mihály volt országos vámparancsnok is tagja lett a testületnek. A mérce úgyis ugyanaz: aki jó bort készít, azt visszaigazolja a piac, aki nem, az megbukik.

A vásárlások következtében a kurrens termőhelyeken folyamatosan emelkedik a szőlőterület ára. Kevésbé kapós borvidékeken ugyan öregecske szőlőt akár hektáronként 300-700 ezer forintért is lehet kapni, egy-egy divatosabb helyen viszont legkevesebb 1,5-3,0 millió forint a hektárár. Okkal, mert az újratelepítés még síkvidéken is legkevesebb 3-4 millió forint hektáronként, a meredek szőlőhegyeken pedig akár 10 milliónál is többe kerül. (A legdrágább tokaji termőtájon a telepítésre váró lepusztult ültetvényért is csaknem ennyit kérnek.) Cserébe – amint azt Havas Henrik példája is mutatja – nem sok jóra számíthat a hozzá nem értő, az ágazat tőkeínségét, pénzügyi gondjait és a lassú megtérülést figyelmen kívül hagyó pénzügyi befektető.

Ami a műkedvelőket illeti: Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa helyettes főtitkára szerint az amatőr borászkodás ideje lejárt. Akadnak azonban szép számmal másképpen gondolkodók is. Mindenesetre a sokmilliós ráfordítások után érthetően fogy a borászati befektetők türelme, egyre inkább elvárnák a profitot a pénzük utána, de a számukra peches uniós csatlakozás, a számlanélküli forgalmazás miatt nyomott belpiacon, a kereskedelmi láncok szorításában egyelőre nem is álmodhatnak nyereségről. Mi több, egyesek szerint kiadós pénzügyi válság fenyegeti az ágazatot, ha csak a módosuló bortörvény, vagy a szaktárca nem tesz rendet, nagyságrendekkel javítva a hazai borászok versenyképességét, kiiktatva a számla nélküli forgalmazást, ellenőrizve a cukorfelhasználást és a bizonylati rendet.

ÍNSÉGES IDŐK. Az összképet tekintve ugyanis tragikusnak tűnik a magyarországi pincészetek helyzete. Az uniós csatlakozás után vámmentesen érkező tömegbor tovább faragta az egyébként is mélyen tartott átvételi árakat, de a támogatási rendszer is hátrányosan változott: amíg a nagy bortermelő Franciaországban hektáronként csaknem félezer euróhoz is hozzájuthat a szőlész, itthon alig számíthat többre 80 eurós támogatásnál. A piacon már szinte nem is a borok, hanem a támogatások versenyeznek, ami a borexportunk látványos visszaesésén is lemérhető. Az 1998-ban még 1,3 millió hektolitert meghaladó kivitel 2003-ban 743 ezerre zuhant, s tavaly már mindössze 550 ezer hektoliter magyar bort szállítottak külföldre. A belpiacon az árakat nemcsak a – hazai előállítási költségeknél legalább 30-50 százalékkal olcsóbb, 170 forintos borokkal akciózó – kereskedelmi láncok tartják sakkban, hanem a számla nélküli forgalmazás és a hamisítás, nyújtás is. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter óvatosan csak félmillió hektoliterre taksálta, de a profi borászok háromszor ennyire becsülik a „csinált”, azaz a tőkét sem látott hamisított, illetve a borból higított, „nyújtott” mennyiséget. Egyetlen esztendő alatt, 2002-ről 2003-ra a borászatba befektetett eszközarányos nyereség a harmadára, 3,8 százalékról 1,2 százalékra zuhant a kettős könyvvitelt végző vállalkozásokban.

A borászokon várhatóan az idei szüret sem segít. Ha csoda nem történik, lehetetlennek tűnik a minőségét, mennyiségét tekintve középszerűnek ígérkező termés elhelyezése. Nem meglepő, ha az üzletileg hiábavaló fáradság helyett sok gazda majd a tőkén hagyja a fürtöket. A piacot szétziláló felesleges készletek miatt máris 0,5 millió hektoliter bor krízislepárlását és legalább 5 ezer hektár ültetvény támogatott kivágását követelik a szakma elkeseredett magyar képviselői Brüsszeltől.





Tőkés társak 3



Tőkés társak 4
Tőkés társak 2

IFJ. BÉRES JÓZSEF, a Béres Gyógyszergyár Rt. elnöke


A borok szeretete és üzleti megfontolások egyaránt szerepet játszottak abban, hogy az egészségmegőrzést zászlajára tűző Béres család egymilliárd forint körüli befektetéssel belevágott a borászkodásba – tárja fel az előzményeket ifjabb Béres József. Ő maga örömmel vetette bele magát az új „üzletágba”, mivel a bort az egyik legfontosabb nemzeti jelképünknek tartja. Eredetileg vegyész diplomával rendelkezik ugyan, de a borászat szakmai kérdéseivel nem kíván foglalkozni, s állítja: nincsenek borászi ambíciói. Személyes ízlésvilágáról azt elárulja ugyan, hogy étkezésben és borban egyaránt sokszínűség-párti, ám a versenytársak produktumai esetleges minősítésének csendes kényszere alól diplomatikusan kibújik: „minden minőségi bort kedvelek a maga helyén”.

Ami az erdőbényei birtokot illeti, a 44 hektár szőlőből 10 hektáron már 2003-ban szüreteltek, a tavaly és az idén telepített 17-17 hektár azonban később fordul csak termőre. Jövő májusra elkészül a feldolgozó üzem, ami modern lesz, ám minden tekintetben igazodik majd Tokaj-hegyalja borfeldolgozási sajátosságaihoz. Az erős 2003-as évjáratból 50 ezer palackot dobtak piacra, ám az új ültetvények termőre fordulásakor az éves termelés 200 ezer palack körül lesz. A termelés felfutása az egyik záloga annak, hogy – az aktuális üzleti tervhez igazodva – 2008-ra elérjék a fedezeti pontot.

Béres nem titkolja, hogy a társaság távlati célja a tokaji borok exportja, ehhez már a kezdetektől kitűnő minőség szükséges. Elengedhetetlennek tartja a közös nevező meglelését az ottani borászok között, ugyanakkor hangsúlyozza: a nagy gittegyletekben nem hisz, a szűkebb összefogások híve. Mivel azonban egy kis létszámú csapat tagjai is versenytársai egymásnak, az effajta konstrukciókat is elég törékenynek ítéli.

Arra vonatkozóan, mennyire tud kooperálni egymással a Béres Rt., illetve a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, az elnök elmondja: a két cég ügyei semmiképpen sem mosódnak össze, különállóan működnek, azonban kihasználják az esetleges szinergiákat a marketingben, a pr-ban, vagy az egyes pénzügyi funkciókban. Bár a Béres étrend-kiegészítőinek egy része ugyanazokban a szupermarketekben jelenik meg, ahol a pincészet borai is kaphatóak, az elnök mosolyogva hárítja el az ötletet, miszerint karácsony közeledtével Béres csepp-Béres Tokaji Furmint „duopackot” jelentethetnének meg a polcokon.




Tőkés társak 6
Tőkés társak 2

RÓKUSFALVY PÁL, a Roxer-csoport tulajdonosa


Szüretelnék; tegyem-e? – hívta fel Rókusfalvy Pál szeptember közepén Németh Lajos meteorológust, hogy megtudja, érlelje-e még olaszrizlingjét, amit elvileg minél később kellene szüretelni. „Még ne” – jött a válasz, minek következtében a szőlő még október második felében is a tőkén érlelődött. A privát meteorológiai tanácsadás grátisz, Németh azonban nem veszi zokon, ha Rókusfalvy utóbb ad neki egy üveggel az októberi napsütés által cirógatott olaszrizlingből.

A tanárból médiasztárrá, majd autodidakta borásszá avanzsált Rókusfalvy előtt Légli olaszrizlingje az etalon, noha tudja: sokáig kell még néznie a mester hátát egy hosszú és kacskaringós csigalépcsőn. De legalább elindult rajta, méghozzá 1997-ben, amikor elkeveredett egy etyeki borkóstolóra. „Egyre több hétvégét itt töltve kaptam rá a hangulatra. Kerestem a helyi borászok társaságát. Szimpatikus volt, ahogy a borról beszéltek, és kalákában dolgozva segítették egymást. Hozzájuk akartam tartozni” – idézi föl a borászkodás iránt érzett szerelmének szárba szökkenését Rókusfalvy. Nem sokkal ezután be is fektetett két hektár déli fekvésű, napos dűlőbe az etyeki Újhegyen és Öreghegyen, majd parcelláit a helyiekkel cserélgetve termesztésbe, telepítésbe, eszközvásárlásba kezdett. Az invesztíció – beleértve az Etyek Vendégfogadó megvásárlását is – 100 millió forintba került, amit hitelek nélkül, saját zsebből finanszírozott. „Az egész játékként indult” – mondja Rókusfalvy, aki szerint nincs olyan nagy távolság, ami Etyeken behozhatatlan lenne, hiszen az itteni borászok is a rendszerváltás után kezdték a szakmát. Ennek ellenére a borászkodás neki mégis hobbi marad. Évi 6 ezer palackbort termel, amiből sok fogy baráti körben, a vendégfogadó kóstolóin és vacsoráin, ám a kereskedelemben nem forgalmazza a borait: mint mondja, a média által ismertté vált nevét nem akarja kihasználni e célra. „Örülök, hogy nem kell főállásban azon izgulnom, el tudom-e adni a készletemet. Persze csinálhatnék ennél jóval több palackot is, de engem nem a haszon, sokkal inkább a bor szeretete motivál. Azt hiszem, ezért is fogadnak el a borászok” – mondja.

Rókusfalvy nemcsak beszél a bor szeretetéről, hanem tesz is érte: ő jegyzi az etyeki Pincefesztivált. Bár rendezvényszervező cégével ezen nyilván realizál hasznot, hobbija kapcsán évente 1-2 millió forint veszteséget kell elkönyvelnie. „Ha ez üzleti vállalkozás lenne, igen szomorú lennék” – mondja, majd hozzáteszi, szerencsére megengedheti magának, ha egy évben rossz a termés, azt nem palackozza le bornak. Ha gyenge évet zárt, a helyiektől vesz szőlőt, 2002-ben például Demján Sándortól is vásárolt; utóbb abból készült kedvenc saját bora, a sárga muskotály.




Tőkés társak 8
Tőkés társak 2

DEMJÁN SÁNDOR, a TriGránit Rt. elnöke


Egyetlen költséges hobbim, de igazából nem értek hozzá – ezzel a mondattal és egy félmosollyal intézi el a TriGránit első embere azt a tényt, hogy tekintélyes szőlőültetvényeket birtokol Etyeken, Somlón, Badacsonyban, ahol az elmúlt években összességében mintegy 200 hektárnyi új telepítést is végeztek. Újabban pedig Tokajon is vett néhány hektárt, mint mondja: „kísérletképpen”. Etyeki gyerekként dolgozott ugyan szőlőben, a szakmai részbe mégsem kontárkodik bele, a borászatot kísérleti terepnek tekinti. Nem kevés büszkeséggel a hangjában meséli, hogyan sikerült a somlói juhfarkból aszús jegyeket mutató nedűt előállítani egy jégbor-gyártási kísérlet közben. Miközben arra vártak, hogy januárban, mínusz 15 fokban szüretelhessék le a 40 cukorfok feletti értéket produkáló juhfarkot, a váratlanul beindult botritiszes (nemespenészes) rothadás aszús szemeket produkált. Az egyelőre csak tesztelt különlegességet Habsburg Primissima néven hozzák majd forgalomba, ha megérett rá. Azon a néven, amelyen Demján saját kollekciót kíván forgalmazni a világpiacon, kizárólag olyan pincék válogatott italaiból, amelyek annak idején a bécsi császári udvar beszállítói voltak. Ezért is vásárolta meg a Habsburg családtól a világon mindenütt jól csengő név használatának jogát, ami várakozásai szerint megkönnyíti a termékcsalád marketingjét.

A kollekció kizárólag különlegességekből áll majd, mivel Demjánnak meggyőződése: ahhoz, hogy boros vállalkozása sikeres legyen, extra minőséget kell produkálnia, jóllehet, ehhez egyelőre nem elég jó a magyar borok nemzetközi megítélése. A szocializmusban domináló tömegtermelés ugyanis a külföldi borfogyasztókban azt a képzetet erősítette, hogy a magyar itókák silányak. A West End szülőatyja sem táplál illúziókat: 10-15 éves megtérülésről beszél, valamint arról, hogy a külföldi megjelenés alapfeltétele a gazdaságosságot biztosító terítési mennyiség. Noha hazánkban a minőségi termeléshez kevés a megfelelő méretű gazdaság, Demján szerint „a nagy halaknak egyelőre aligha lesz kedvük falatozni”. Ez részben műfaji sajátosság, utóvégre a kezdeti másfél évtized folyamatos veszteségei után tíz év még nullszaldós eredményt hozhat, s csak azt követheti majd nyereséges periódus. A mezőgazdasági ágazat teljes válsága is visszatartó erő – véli Demján, aki szerint a hazai borászok joggal panaszkodnak: a kellő koncepció, továbbá a szükséges támogatás egyaránt hiányzik az agráriumból. Éppen ezért tartja szükségesnek a több lábon állást, hiszen „aki nem használ fel mindent, nem tud jövedelmezővé válni”. Ő például 40 hektárt telepített be régi magyar fajtájú körtével, almával, őszibarackkal és szilvával pálinka-, aszalvány- és lekvárkészítéshez. Ugyanakkor pezsgőgyártáson nem töri a fejét, főként a megfelelő szakmai háttér hiánya, valamint méretgazdaságossági megfontolások miatt.

Saját „gyermekei” közül a somlói borok állnak legközelebb a szívéhez, bár a badacsonyi olaszrizlingek egyes évjáratait is verhetetlennek tartja, és megemlíti a tihanyi cabernet franc-t is. Hisz abban, hogy harminc év alatt a magyar borok visszaszerezhetik korábbi hírüket, a minőségi termeléshez – ahhoz, hogy a jó karakterhez a gyümölcsök „megszenvedjenek” – megvannak a szükséges adottságok. Mindehhez azonban el kell felejteni, hogy a jó bornak nem kell cégér; Demján szerint kell, ráadásul nagyon sokba kerül.




Tőkés társak 10
Tőkés társak 2

CSÁNYI SÁNDOR, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója


A maga 340 hektárjával Villány legnagyobb szőlőbirtokosa, Csányi Sándor erősen kötődik a természethez, a mezőgazdasághoz. Pénzügyi befektetései között a 2000-ben vett borászat nemcsak a legrégebbi, de a legkedvesebb is. A pincészetét is profitorientáltan működtető bankár évente három-négy alkalommal hosszabb időt tölt Villányban, de állítja: ennél is többet foglalkozik a borászattal. Az operatív ügyeket másokra bízza, ám a stratégiai döntések meghozatalában részt vesz.

A befektetésekről csak annyit árult el, hogy milliárdos nagyságrendűek. A borászat üzemi eredménye rendre javul, igaz, nem tölti el örömmel, hogy ebben az ágazatban az időjárás néha a legjobb üzleti tervet is felülírja. Ennek ellenére nem titkolt célja, hogy a villányi borászat a világ élvonalába kerüljön. A nemzetközi díjak ellenére a pincészet borainak 94,5 százalékát belföldi piacra, főleg a kereskedelmi láncokba szállítja. Csányinak meggyőződése, hogy akkor kell erősebb export-offenzívába kezdeni, amikor a pincészet stabilan tud nagy mennyiséget előállítani jó minőségben. A tulajdonában lévő Csányi Pincészet 50 ezer hektoliteres tárolóteréből a 2 millió palackos éves kibocsátás csak a kezdet: a 120 hektáros új telepítés termőre fordulása után 3 millió palackra rendezkednek be. Ennek 40 százalékát már exportra szánják.




Tőkés társak 12
Tőkés társak 2

KISS ELEMÉR ügyvéd, volt kormányszóvivő és kancelláriaminiszter


Somló-hegyen gazdálkodó család tagjaként Kiss Elemér szó szerint beleszületett a borászatba. A família 1200 négyszögöles szőlejét elkerülte az államosítás, így a gyökerek nem szakadtak el. Bármilyen funkcióban is dolgozott, Kiss Elemér – aki amúgy a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöki tisztét is betölti – hűséges maradt az atyai örökséghez. Jelenleg mindössze két hektár a szőleje, amely kevés a gazdaságos műveléshez, ezért két másik családdal összefogva létrehozták a Somlói Szent Márton Pincészetet, amely 19 hektár kordonos szőlőről származó évi 1000-1200 hektoliter borral már sikeresen gazdálkodik. A pincészet repertoárjában két cuveé mellett a Somlóra jellemző juhfark, olaszrizling, tramini, chardonnay a meghatározó, a pincészet büszkesége a késői szüretelésű furmint. Egyedüli termelője a somlói sárfehérnek. Kiss személy szerint is kiveszi a részét a feladatokból, utóvégre a kapálástól a borfejtésig minden munkához ért. Fájlalja, hogy egyelőre máshol kell megkeresni a borászatra költhető pénzt. Eddig több (tíz) millió forintban van a szőlő, mégis elégedetten veszi tudomásul, hogy valószínűleg ő ihatja a világ legdrágább(an előállított) borát.




Tőkés társak 14
Tőkés társak 2

ERDEI TAMÁS, az MKB elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke


Bankárként és nem magánemberként kötődik a borászathoz Erdei Tamás, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) elnök-vezérigazgatója, bár a finom, száraz vörösborokat azért ő sem veti meg. A bank 2002-ben hozott létre közös vállalatot a Pannonhalmi Főapátsággal, amelyben kisebbségi (46 százalékos) tulajdoni hányada van. A kapcsolat gyökerei korábbra nyúlnak vissza: a hitelintézet tudatos mecénási tevékenység keretében került kapcsolatba jó néhány éve a főapátsággal, támogatva annak több értékes kulturális kezdeményezését. Így merült fel az ezeréves pannonhalmi borkultúra életre keltése, amelynek megvalósításakor több megfontolást is érvényesített a bank: hagyományos kultúrapártoló küldetése, valamint saját márkanevének, presztízsének öregbítése mellett – profitorientált társaságként – a várható ráfordításokat és megtérülést sem lehetett figyelmen kívül hagyni.

Mindezekre tekintettel a vállalkozás egy gondosan kimunkált tízéves üzleti terv alapján startolt. „Tudatában voltunk annak, hogy egy induló borászati vállalkozás nem fogja érdemben növelni a bank mérlegfőösszegét, és nem hoz komolyabb pénzügyi eredményt, főleg az első időszakban” – magyarázza Erdei a pénzügyi körökben talán szokatlannak tűnő türelmet a messzeségbe vesző megtérülés iránt. Majd meglepő fordulattal él: „Az eddig eltelt három év során, beleértve az első két esztendő beruházásokkal kapcsolatos költségeit is, a vállalkozás kiadásai az üzleti terv mentén alakultak. Bízunk abban, hogy az indulástól számított ötödik év után megkezdődik a befektetés megtérülése.” Tudván, hogy a módfelett fiatal vállalkozás első ízben 2003 őszén szüretelt, a jellemző hazai állapotok alapján bátran állítható: helyzete irigylésre méltó. A titkot Erdei nem árulja el, annyit viszont elismer: a vállalkozás figyelemfelkeltő és marketinghatása minden várakozását felülmúlta. Mindent egybevetve, a borászati vállalkozás eddig elfogadható költségszintet jelentett a bank számára. És a helyzet várhatóan csak javulni fog: a 2003. őszi első szüret után jelenleg 90-100 ezer palack bor gyártása lehetséges, ám a többségében új telepítésű ültetvény termőre fordulásával ezt a mennyiséget két éven belül 280-300 ezerre akarják feltornázni.

Erdei szeretettel és hálával emlékezik meg az év elején egy tragikus kimenetelű balesetben elhunyt egri Gál Tiborról, akinek főborászként döntő szava volt a szőlő- és borfajták kiválasztásában, a telepítés és a beruházás szakmai kérdéseiben, valamint az első két szüret elindításában. Tricollis Cuvée-jük arról a hármas dombról kapta a nevét, amelyekre a főapátság épült. Nemrég palackozták első, 2004-es Pinot Noirjukat, amely éppúgy Erdei kedvencei közé tartozik, mint a 2003-as késői szüretelésű Olaszrizling.

A pannonhalmi borászat sem pezsgőt, sem pálinkát nem állít elő, inkább arra törekszik, hogy egyre jobb, stabilan kiváló minőségű borokat készítsen, s azokat reális és tartható áron adja el. Erdei elismeri, az értékesítésben kihasználják, hogy a Pannonhalmi Főapátság a kulturális világörökség része, így évente sok ezer látogatója van, akik a borászat megtekintése után a borokból is szívesen vásárolnak.





Tőkés társak 16
Tőkés társak 2

BUKOLYI LÁSZLÓ, a Gróf Buttler Történelmi Borászat tulajdonos-mindenese


Hiába van az ember hátsója alatt egy összkerék-meghajtású terepjáró, egy síugrósánc meredekségű lejtőn fölfelé kaptatva akkor sem merészelné kérdésekkel zaklatni a vezetőt, ha az történetesen nem Bukolyi László, a nyakasságáról, újabban inkább borairól híres egri borász lenne. Aki valamivel később utolsó eligazítást tart a Nagy-Egeden összegyűlt szüretelőknek. Az Eger környékén ritkának számító, mészköves talajú dűlő érezhetően nagyon kedves Bukolyi szívének: miután röviden elmagyarázza, hogyan jutott ehhez a príma területhez, annak dicséretébe fog. Persze az Eged elsőrangú adottságai – a kedvező fekvés, a bogyóknak több meleget és fényt adó mészkő, a mikroklíma – mellett a talajtípusra szabott alanyfajtákra oltott, gondosan válogatott szőlőklónok telepítése, gondozása, a kíméletes szedés és feldolgozás, az érleléshez használt elsőrangú minőségű, új tölgyfahordók, és a bor „békén hagyása” is kellenek a sikerhez. No meg némi szerencse – teszi hozzá Bukolyi, aki nem titkolja: informatikai vállalkozásával, az AgriaComputer Kft.-vel szerzett vagyonán csücsülve, kivagyi újgazdagként pattant ki a fejéből a szikra, hogy borászkodni akar. Tősgyökeres egriként persze soha nem állt tőle távol a szőlőművelés, de öt évvel ezelőtt nagy fába vágta a fejszéjét, amikor 20 hektárral nekidurálta magát, hogy kitűnő alapanyagot, s abból kimagasló minőségű borokat termeljen. Nem tagadja, többször is megbánta, hogy beleugrott a dologba, de ahogy büszkén körüljáratja tekintetét az Egedről, majd a Szarkásról elénk táruló panorámán, az is biztos: egyhamar nem fog felhagyni a borászkodással. Rengeteg energiát és pénzt fektetett abba, hogy kitanulja a szakma minden csínját-bínját, ami minden idejét leköti. Több százmilliós befektetést említ, és bevallja, hogy a pincészet egyelőre csak viszi a pénzt. Ennek dacára a hozzá tanácsért fordulókat mindig megnyugtatja: a borászkodás is tehet valakit milliomossá. Persze, csak akkor, ha milliárdosként vág bele…

Tőkés társak 3
Tőkés társak 19

Ajánlott videó

Olvasói sztorik