Gazdaság

Német keservek

Jövőre sem szárnyal majd a német gazdaság, hacsak az új kormány nem kezd komoly reformokba.

Sajnálkozás olvasható ki a most hivatalba lépő kormánnyal szemben a hat vezető német gazdaságkutató intézet közös őszi jelentéséből: nehéz gazdasági helyzetet kapott örökül a nagykoalíció. A szakértők tavasszal még 1,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak 2006-ra, ezt a világ úgy értelmezte, hogy a német gazdaság talán kezd kilábalni a válságból (Figyelő, 2005/35. szám). A remény azonban korainak bizonyult: most mindössze 1,2 százalékot jósolnak a kutatóintézetek a jövő évre.


Német keservek 1

A német exportbővülést gyengítette az euró erősödése, és a visszafogottan növekvő világgazdaság, ehhez járult még az energiaárak felfutása. Jövőre a mérsékelt világpiaci konjunktúra lefékezheti az exportot, ugyanakkor a gépgyártás az átlagnál dinamikusabban növekedhet. A külpiaci hatásokat a már egy éve stagnáló belföldi kereslet csak korlátozottan tudja ellensúlyozni, ezen belül is különösen gyenge a lakossági fogyasztás Németországban.

Utóbbiból annyi az utcákon is érzékelhető, hogy a kereskedők nem győzik akciókkal, árengedményekkel becsalogatni a vásárlókat, akik a munkaerő-piaci bizonytalanság miatt óvatosan költekeznek csak, ha ugyan nem maguk is segélyen élnek. Ez is hozzájárulhat, hogy a magas olajárak árfelhajtó hatása dacára a kutatók változatlan, 2 százalékos inflációt jeleznek előre 2006-ra. Rossz hír, hogy továbbra is 10 százalék fölött marad a munkanélküliségi ráta, az elemzők 4,75 millió munkanélkülire számítanak jövőre, ami csak 120 ezerrel kevesebb az ideinél.

A kutatók azonban hangsúlyozzák: az elemzés a jelen gazdaságpolitikai helyzetből indult ki, ha az új kormány átfogó reformokat hajt végre, ezek hatása már jövőre érzékelhető lehet a német konjunktúrában. Erősíteni kell a gazdasági szereplők felelősségét saját boldogulásukért, s az állam szigorúan vizsgálja felül, mi a saját feladata. Nemcsak a maastrichti kritériumok teljesítése végett, de az eladósodás megállításához is csökkenteni kell az államháztartási hiányt. A háztartások és a vállalatok terheit ehhez nem szabad növelni, hanem az adórendszer bonyolult kedvezményeit leépítve csökkenteni kell az adókulcsokat.

A céges terhek mérséklése a német vállalatok nemzetközi versenyképességét is fokozhatja, s ugyanezt a célt segíti, ha a bérek továbbra is csak mérsékelten emelkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik