Gazdaság

Osztalékpapírok

KIFIZETŐK. Osztalékpapíroknak azon cégek részvényeit nevezzük, melyek a további jelentős növekedési lehetőségek hiányában kifizetik tulajdonosaik számára nyereségük döntő részét osztalék formájában. A magyar piacon jelenleg a Démász, az Elmű, az Émász, a Magyar Telekom és a Zwack részvényei számítanak osztalékpapírnak.

ALAPOK. Egy osztalékrészvény árfolyamát két tényező befolyásolja: az osztalék várható mértéke és a kötvénypiacon megfigyelhető hozamszint. Az osztalékhozam az egy részvényre jutó osztalék és a papír árfolyamának a hányadosa. Amennyiben ez magasabb, mint a piacon elérhető kockázatmentes kötvényhozam, az adott papír érdeklődésre tarthat számot.

NÖVEKEDÉS. Az osztalék esetében nem csak annak várható mértéke, hanem hosszú távú fenntarthatósága és esetleges növekedése is mértékadó. Azonos osztalékhozam mellett érdemes inkább azt a részvényt választani, amelynek osztaléka fenntartható mértékű, s képes a további növekedésre is. Egy papír árfolyama elméletileg az osztalék várható mértékével hasonló irányba mozog.

HOZAMSZINT. A piaci hozamszint és az osztalékpapír árfolyama között fordított az arányosság. Minél alacsonyabbak a kötvényhozamok, annál magasabb árfolyam indokolt adott osztalék mellett, míg emelkedő hozamkörnyezetben egyre kevésbé vonzó a kockázatosabb befektetésnek számító részvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik