Gazdaság

Védelem a kölcsönmunkásoknak

Közel 1800 vállalatot, több mint 52 ezer munkavállalót és ötszáz munkaerő-kölcsönzőt érint majd igen érzékenyen a munka törvénykönyvének közelgő módosítása. Az új regulákkal a kölcsönmunkásokat kívánja védeni a kormány – jelenti a Világgazdaság.

A vállalkozások tiltakozása ellenére is várhatóan két héten belül a parlament elé kerül a Munka törvénykönyve (Mt.) munkaerő-kölcsönzésről szóló szabályzóinak szigorítása. A tervek szerint januártól életbe lépő regulák alapján már nemcsak a kölcsönzők lesznek büntethetők feketefoglalkoztatásért, hanem azok a vállalkozások is, amelyek munkaerőt igényelnek tőlük. Ahhoz, hogy a kölcsönbe vevő munkába állíthassa az új kollégát, először meg kell győződnie, hogy a kölcsönző valóban bejelentette-e a dolgozót az egységes munkaügyi adatbázisba (EMMA), sőt akár a megkötött munkaszerződést is elkérheti.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint mindez újabb adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra. Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) alelnöke úgy véli, a szigorítás leginkább azoknál a cégeknél növeli meg az adminisztrációt, ahol több száz kölcsönmunkást alkalmaznak. A megszorítást egyébként az SZTMSZ már korábban szorgalmazta, mivel úgy vélik, csak a kölcsönmunkásokat bérbe vevők büntethetősége oldja meg a piacon előforduló visszaéléseket. Ezzel szemben Rolek Ferenc úgy véli, sokkal inkább a kölcsönzők szigorúbb munkaügyi ellenőrzésétől csökkenhet a feketemunka.

A kölcsönmunkások törvényi védelme abban is érződik, hogy jövő évtől minden olyan egyéb juttatást meg kell kapniuk, mint ami főállású kollégáiknak is jár. A törvényalkotók nem engedtek abból, hogy megtiltják a fél éven belül elbocsátott dolgozók kölcsönmunkásként történő továbbfoglalkoztatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik