Gazdaság

Philips: elindult az LCD-tévék gyártása Fehérváron

A magyarországi végszerelő üzem adja majd le az első időkben az európai piacra szánt lapos képernyős tévék egyharmadát – írja a Világgazdaság.

Lapos képernyős (LCD-technológiájú) televízió gyártásával bővítette fehérvári üzemének portfólióját a Philips – jelentette be szerdán Pierre Bourgogne gyárigazgató. A magyarországi gyártókapacitás a júliustól indult idei tört évben 700 ezer darabot jelent, ez közel a háromszorosa az eredetileg tervezett kezdő kapacitásnak. A következő évben az elképzelések szerint közel másfél millió LCD-tévét gyártanak Fehérváron. A holland cég a távolabbi jövőben azonban még nagyobb szerepet szán az itteni üzemnek, ide kerülhet a Philips-fejlesztésű háttérvilágításos, úgynevezett „ambilight” technológiájú, valamint a HDTV-készülékek összeszerelése is. A magyarországi üzemben jelenleg DVD-lejátszók, -felvevők, LCD-monitorok és házimozirendszerek gyártása is folyik.

A fehérvári üzem átlaglétszáma jelenleg kétezer fő, ez – az üzem méretét tekintve – legfeljebb 2500-ra bővíthető. A dolgozók fele Philips-alkalmazott, a többieket bérlik a környékbeli munkaerő-kölcsönző cégektől. A körzetben elegendő a munkaerő-kínálat, emiatt csak néhányan járnak át Szlovákiából dolgozni.

Magyarországon nem várható a lapos képernyős televíziók árának emelkedése, inkább csökkenésre lehet számítani, igaz, jóval kisebb mértékűre, mint az előző évben – közölte érdeklődésünkre Kiss Zoltán, az Euronics műszaki áruházlánc beszerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik