Gazdaság

Béren kívüli juttatások: enyhülhet a szigor

Veres János a cégvezetők éves konferenciáján elmondta: nincs kőbe vésve a parlament előtt levő adócsomag azon pontja, amely az adómentesen adható béren kívüli juttatásokat korlátozná – jelenti a Világgazdaság.

Mint ismert, a beterjesztett adótörvények egyik paragrafusa értelmében jövőre az alkalmazott bérének 15 százalékában, de legfeljebb évi 500 ezer forintban állapítanák meg a határt, az e fölötti rész után pedig a természetbeni juttatásokra érvényes adó- és járulékterhet kell fizetni. Ez a korlát a közeli hozzátartozóra tekintettel adott juttatás – mint például az üdülési csekk és az iskolakezdési támogatás – esetében személyenként 10 százalékponttal, de maximum évi 72 ezer forinttal túlléphető. A cégek felszólaló képviselői főként a százalékos korlátozást nehezményezték, erre válaszul a miniszter úgy fogalmazott: az 500 ezer forintos limithez ragaszkodik. Ennek kapcsán a 15 százalékos korlátot azonban nem említette Veres.

A százalékos limit mellett más ponton is engedni látszik a miniszter. A tervek szerint a természetbeni juttatások közül csak az étkezési támogatás és a munkába járás költségtérítése nem esne a korlátozás alá. Veres jelezte: hajlik arra, hogy az oktatási-szakképzési támogatást kivegyék a korlátozás alól azon szakmák esetében, amelyekből nincs elég szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik