Gazdaság

Magasnak találja az adót a szeszipari szövetség

Túlzottnak tartja a kormánynak az ágazatra vonatkozó mintegy 15 százalékos jövedéki adó emelését a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács.

Nagy András, a szervezet igazgatója szerint a tiszta szeszre számított, literenként 1 920 forint jövedéki adó tervezett 2 206 forintra történő emelése kisebb mértékű is lehetne. Úgy vélik, ha a kormány a jövő évben bevezetendő legmagasabb áfa-kulcs tervezett csökkentését kívánja kompenzálni e területen, akkor a jövedéki adót elég lenne 2 100 forintra emelni.


A terméktanács igazgatója közölte: ígéretet kapott a Pénzügyminisztériumtól arra, hogy a különböző alapon elvégzett számítások összevetésére sor kerül. Nagy úgy vélte, remény lehet arra, hogy a jövedékiadó-emelés mértéke csökkenjen.


A szakember szerint, ha az adónem túlzottan megnő, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a hazai piacon jelenleg 30 százalék körülire becsült feketeszektor részaránya tovább nő. A jövedéki adó emelése ugyanis várhatóan áremelést gerjeszt a legálisan tevékenykedő cégek körében. Ez pedig esetleg további termékek “átcsúszását” eredményezheti a feketegazdaságba.


Nagy András szerint az iparág területén legálisan működő cégek abban reménykedtek: az általános adócsökkentés eléri ezt az ágazat is.


Megjegyezte: a szövetség fontosnak tartja, hogy a jövedéki adó emeléséből származó többletbevételből jusson az ellenőrzések szigorításának finanszírozására is. Tavaly a magyar államnak az égetett szeszből 30 milliárd forint körüli jövedékiadó-bevétele származott, az áfa-bevétel meghaladta a 25 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik