Gazdaság

Tengermélyi leltár

Katrina, a Mexikói-öböl térségén végigsöprő hurrikán nemcsak a szárazföldön okozott pusztítást, hanem a tengeri élővilágot is megbolygatta. A floridai Harbor Branch tengerbiológiai állomás kutatói mélytengeri expedíciót indítottak a hurrikán okozta változások felmérésére.

A kutatásokat a New Orleanstól dél-keletre húzódó közel 200 kilométeres tengerszakaszon végezték speciális tengeralattjárójukkal, ezer méteres mélységben. Ez az alkalmazott legmodernebb technológiáknak köszönhetően a hurrikán ideje alatt is az óceánban tartózkodhatott, és ott nem érte sérülés. Felvételein azonban jól azonosíthatók a természeti csapás által létrehozott törmelék romok és elsüllyedt hajóroncsok is. Ugyanez a tengeralattjáró folyamatosan kutat új állatfajok után a tenger mélyén, és a régi felvételek adhatnak majd támpontot a hurrikán által a tengerfenéken okozott károk megállapításához.

Mivel a sötét mélységekben élő állatok szeme rendkívüli módon érzékeny a fényre, a kutatók általában speciális megvilágítást alkalmaznak a felvételek során. A Szem a tengerben (Eye-in-the-Sea) elnevezésű optikai rendszerrel könnyebben azonosíthatják a különböző állatfajokat, amelyeket aztán követhet is a jármű, egyes esetekben több mint 24 órán keresztül filmezve. Mivel a szerkezet alacsony energiájú infravörös fényforrást alkalmaz, gyakorlatilag láthatatlan az állatok számára, így képes megzavarásuk nélkül, természetes állapotukban megfigyelni azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik