Gazdaság

Tengermélyi leltár

admin
admin

2005. 09. 22. 08:00

Katrina, a Mexikói-öböl térségén végigsöprő hurrikán nemcsak a szárazföldön okozott pusztítást, hanem a tengeri élővilágot is megbolygatta. A floridai Harbor Branch tengerbiológiai állomás kutatói mélytengeri expedíciót indítottak a hurrikán okozta változások felmérésére.

A kutatásokat a New Orleanstól dél-keletre húzódó közel 200 kilométeres tengerszakaszon végezték speciális tengeralattjárójukkal, ezer méteres mélységben. Ez az alkalmazott legmodernebb technológiáknak köszönhetően a hurrikán ideje alatt is az óceánban tartózkodhatott, és ott nem érte sérülés. Felvételein azonban jól azonosíthatók a természeti csapás által létrehozott törmelék romok és elsüllyedt hajóroncsok is. Ugyanez a tengeralattjáró folyamatosan kutat új állatfajok után a tenger mélyén, és a régi felvételek adhatnak majd támpontot a hurrikán által a tengerfenéken okozott károk megállapításához.

Mivel a sötét mélységekben élő állatok szeme rendkívüli módon érzékeny a fényre, a kutatók általában speciális megvilágítást alkalmaznak a felvételek során. A Szem a tengerben (Eye-in-the-Sea) elnevezésű optikai rendszerrel könnyebben azonosíthatják a különböző állatfajokat, amelyeket aztán követhet is a jármű, egyes esetekben több mint 24 órán keresztül filmezve. Mivel a szerkezet alacsony energiájú infravörös fényforrást alkalmaz, gyakorlatilag láthatatlan az állatok számára, így képes megzavarásuk nélkül, természetes állapotukban megfigyelni azokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.