Gazdaság

Magánorvosi vényvita

Az orvostársadalom teljes felháborodással fogadta azt a kormányrendeletet, amely szerint a magánorvosok október elsejétől nem írhatnak fel kilencvenszázalékos vagy teljesen támogatott készítményeket. Az OEP szerint nem ellenőrizhető a magánorvosok vénykibocsátása, az orvosok szerint ez nem igaz.

Július elsején lépett hatályba és október elsejétől kell alkalmazni azt a miniszteri rendeletet, amely szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) finanszírozási szerződést nem kötő, úgynevezett magánorvosok nem írhatnak fel betegeiknek kiemelten (90-100 százalékban) támogatott készítményeket.

Az egészségügyi tárca azzal indokolta a döntést, hogy a több mint háromszázmilliárd forintnyi gyógyszertámogatásra fordított közpénz felhasználásának nyomon követése csak az OEP-pel finanszírozási szerződésben levő orvosok esetében lehetséges. Mint Székely Tamás, az OEP főigazgató-helyettese egy internetes fórumon kifejtette, az a legfőbb probléma, hogy nincsenek pontos adatok arról, a magánorvosok mit és mennyiért utalványoznak évente betegeiknek. Ez a jövőben egyébként meg fog változni, mivel létrehoztak egy naprakész adatbázist, és a szerződéseket is folyamatosan felülvizsgálják. A tervek szerint egy olyan rendszert is kidolgoznak, amellyel összevethető lesz: az adott beteg a recept kiállításakor járt-e az OEP által finanszírozott rendelőben vagy kórházban, így kiszűrhető lesz, hogy a magánorvosok a kórházi receptjeiket használhassák a magánpraxisukban.

Az OEVOSZ tiltakozik

A főigazgató-helyettes kérdésekre válaszolva arra is kitért, hogy a kiemelt támogatású gyógyszerek felírásának elvonása után azt szeretnék elérni, hogy a magánorvosok egyáltalán ne utalványozhassanak társadalombiztosítási támogatást.

Az Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetsége (OEVOSZ) szerint ez azt jelenti, hogy a jövőben a magánorvos dupla-, esetleg triplaannyiért – sokszor több ezer forinttal drágábban – írhat gyógyszert, mint nem magánorvos kollégája. Lapunkhoz eljuttatott közleményében az OEVOSZ kifejtette: felmérésük alapján a rendelet és a tervezet több mint tízezer, Magyarországon praktizáló orvos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-rendelési jogosultságát befolyásolja. Ezzel az érintettségi arány elérheti az orvosok 80 százalékát is, ellehetetlenítve szinte az összes szakterület vállalkozásban folytatott rendeléseit.

Az OEP is rosszul jár

Babai László, az OEVOSZ elnöke által közreadott közlemény hangsúlyozza, hogy a döntés súlyosan érinti az OEVOSZ tagjainak működését, ráadásul kedvezőtlenül hat a hazai egészségügyi ellátásra is. Az utóbbi években az egészségügyi szolgáltató vállalkozások országos szinten több milliárd forintot fordítottak szolgáltatásuk színvonalának emelésére, műszerparkjuk fejlesztésére. A közlemény kitér arra is, hogy a magánorvosi szektor éves szinten több milliárd forintot takarít meg az OEP-nek, hiszen évente több százezer orvosi vizit anyagi terhét veszi le az egészségbiztosító válláról.

Az OEVOSZ áthidaló megoldást javasol az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy a biztosítottak pénzének útját a lehető legáttekinthetőbb módon ellenőrizhessék. A szervezet szerint a vállalkozó szolgáltatók vényírási szerződéskötési lehetősége megoldást jelentene. Eszerint a gyógyszerkassza áttekinthetősége érdekében a vényírási szerződésben a vállalkozás vállalná, hogy a támogatással történő vényírás esetén az OEP által kért, a támogatás jogosságát alátámasztó dokumentációt bármikor az OEP rendelkezésére bocsátja.

Felháborító különbségtétel

A FigyelőNet által megkérdezett magánorvos felháborítónak tartja, hogy ilyen különbséget tesznek orvos és orvos között. „A magánorvosok túlnyomó többsége főállásban az állami egészségügyben dolgozik. Nem értem, ha ott megfelelőnek tartják a szaktudásomat egy adott készítmény felírására, a munka után végzett praxisomnál miért nem” – mondta egy budapesti magánorvos. Hozzátette: a rendelkezés azért sem logikus szerinte, mert míg arról beszélnek, hogy privatizálni kell, ez a lépés éppen ez ellen hat.


„Magánorvosi rendszer évszázadok óta működik, de ezzel az intézkedéssel egyszerűen ellehetetlenítik őket. Így pedig megint csak a beteg jár rosszul, akinek nem lesz választási lehetősége. Sokan áldoznak pénzt az egészségükért, a színvonalasabb szolgáltatásért, arra, hogy soron kívül lássák el őket. Most azonban mégis megfosztják őket az állampolgári jogon járó kedvezményektől. Ugyanakkor az, aki bár évekig egy fillér tb-t sem fizetett, az állami intézményekben megkapja a támogatott gyógyszereket” – véli a magánorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik