Gazdaság

Október 28-án megszűnik a kereskedés az árutőzsdén

admin
admin

2005. 09. 09. 09:01

A Budapesti Árutőzsde (BÁT) igazgatósága egyhangúlag elfogadta az értéktőzsdével kötendő integrációs szerződés tervezetét - közölte az árutőzsde a Magyar Tőkepiacban pénteken.

A Budapesti Árutőzsde (BÁT) igazgatósága a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) való integráció kapcsán úgy határozott, hogy az árutőzsdén az utolsó kereskedési nap 2005. október 28. lesz. Ezzel párhuzamosan új Áru Szekció nyílik az értéktőzsdén, ahol az első kereskedési nap a 2005. október 28-át követő első munkanap, 2005. november 2-a, kedd. Az új Áru Szekcióban az előzőleg a BÉT-en kereskedési jogosultságot szerző BÁT szekciótagok zavartalanul folytathatják az árutőzsdei kereskedést – áll a BÉT lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A BÁT-on az utolsó kereskedési nap végéig le nem zárt pozíciók automatikusan átvételre kerülnek – a gabonapiac tekintetében – a BÉT Áru Szekciójába, – a devizapiac tekintetében – a BÉT Származékos Szekciójába. Ez alapján a BÁT-on kereskedő és ott pozíciót nyitó befektetőknek a váltás pótlólagos költségeket nem okoz.

Ezzel a lépéssel befejeződik a BÁT piacainak a Budapesti Értéktőzsdébe való integrálása – írja a BÉT. Az integrációval a piacok működtetésének költsége jelentősen csökken. Az egységes devizapiac létrejöttével a piac koncentrálódik, nő a likviditás és mindez jótékony hatást gyakorol a piac átláthatóságára is. A gabona határidős és opciós piac a szakmai szereplők mellett elérhetővé válik a hazai és külföldi pénzügyi befektetők számára is. A két tőzsde integrációjának megvalósulása összességében az egész hazai tőkepiac hatékonyságát növelni fogja majd – írja közleményében a BÉT.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.