Gazdaság

Cégértékelés: a részek összege módszer

CSAPDA. Bár a mutatószám alapú értékelések segítségével viszonylag könnyű egy adott társaság értékének meghatározása, nem homogén szerkezetű cégek esetében óvatosan kell bánni a P/E, EV/EBITDA és hasonló mutatók használatával. Ezekben az esetekben a főtevékenység melletti üzleti vonalakat hiba lenne átlagosként kezelni. Az összetett, több üzletág által dominált cégek értékelésére fejlesztették ki a sum of the parts, a részek összege módszert.

ÖNÁLLÓAN. Minden üzletágat önállóan, az adott iparágat jellemző mutatószámok és feltételek mellett kell értékelni. Ennek eredményeképpen minden fontosabb tevékenység esetében megszületik annak önálló értéke. Ezt követően ahhoz, hogy megkapjuk a teljes vállalat értékét, az üzletágak értékét összegezni kell, s a végeredményt korrigálni szükséges a nettó eladósodottsággal. Amennyiben a társaság nettó betétes, akkor a korrekció iránya pozitív.

ELŐNYÖK. A módszer segítségével viszonylag egyszerűen válik jól értékelhetővé egy összetett tevékenységű társaság. Különösen akkor látványos az értékelési különbség, ha eltérő kockázatú és eredményességű eszközök szerepelnek a társaság portfóliójában. A részek összege módszer lehetővé teszi, hogy minden tevékenységet a hozzá legjobban illő módon értékeljünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik