Gazdaság

Gráf József: Magyarország agrárország

Magyarország agrárország volt és a jövőben is az lesz - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szombaton Budapesten a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter szerint a kormányzat megértette, hogy a magyar vidék és mezőgazdaság az ország jövőjének egyik záloga, s ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt másfél hónapban a miniszterelnök négyszer vett részt az ágazat helyzetével foglalkozó rendezvényen.

Gráf József elmondta, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelés GDP-ből való részesedése az uniós országokéhoz hasonló, 3 százalék körüli.

Hozzátette, hogy az úgynevezett “agrárbiznisz” – amely a mezőgazdasági alapanyag termelést, az élelmiszeripart, a gépforgalmazást és az agrártermékek kereskedelmét is magában foglalja – részesedése a GDP-ből 17-22 százalék.

Elmondta, hogy tavaly a magyar mezőgazdaság kivitelének összértéke meghaladta a 3 milliárd eurót, és egyetlen az újonnan belépett EU-tagok közül, amely e területen pozitív szaldóval rendelkezik. Az aktívum ugyan némileg csökkent, de még így is 1,2 milliárd euró körül mozgott a múlt évben.

A miniszter közölte: az agrártárca minden segítséget meg kíván adni a határon túli magyar gazdák számára is, beleértve az esetlegesen szükséges és a lehetőségek által biztosított anyagi segítséget is.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a magyar áruk védelmére meglesz a megfelelő anyagi eszköz, folytatódnak a fokozott ellenőrzések.

Utalt arra, hogy a tárca célul tűzte ki a feketegazdaság visszaszorítását, amelynek aránya az ágazatban 5-8 százalék lehet.

Az agrártárca vezetője beszélt arról is, hogy a másodlagos energiatermelésben a mezőgazdaságnak jelentős feladatai vannak 2010-ig, az unió előírásainak megfelelően a gabonatermő terültből mintegy 200 ezer hektárt szeretnének kivonni és ott energianövényeket termeszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik