Gazdaság

Várják a béremelésre ígért hárommilliárdot

Több mint kétezer teleülés kerülhet nehéz helyzetbe az idén megemelt közalkalmazotti és köztisztviselői bérek kifizetése miatt. A miniszterelnök július végén hárommilliárd forintos többletforrást ígért, de az még nem tisztázott, hogy mikor és milyen formában érkezik a segítség.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) tegnap tájékoztatást kért a pénzügyminisztertől a közalkalmazotti bérfejlesztés kiegészítésére szánt hárommilliárd forintról – tájékoztatott a Világgazdaság.

Az önkormányzatok az ország legnagyobb foglalkoztatói, mintegy 500 ezer közalkalmazott és 40 ezer köztisztviselő dolgozik e szférában. A köztisztviselők idei, hatszázalékos bérfejlesztésének fedezetét az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk. A közalkalmazotti illetménytábla alapján január 1-jétől átlagosan 7,5 százalékkal nőttek a közalkalmazotti keresetek, és szeptember 1-jétől egységesen további 4,5 százalékos emelést kötelező adniuk az önkormányzatoknak. Ez utóbbi fedezetét megteremtette az Országgyűlés, amikor tavaly, az eredetileg beterjesztett költségvetési javaslatot módosítva, 8,4 milliárd forintot csoportosított át a helyhatóságoknak a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére. Ám a teljes évre vonatkozó 7,5 százalékos emelést nem fedezik a bérhordozó normatívák, s ez az év végén több mint kétezer települést hozhat nehéz helyzetbe.

Elsősorban ott várhatók gondok, ahol tavaly – amikor nem volt kötelező – nem növelték a fizetéseket, így az előző évi elmaradást is az idén kell pótolni. Az adatok szerint tavaly csak 850 önkormányzat tudta emelni a közalkalmazotti béreket, s közel 2400 helyen ez elmaradt.

A Pénzügyminisztérium a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy dolgoznak azon, hogyan lehet megtalálni a megoldást a támogatás elosztásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik