Gazdaság

Megvágták a tőzsdére lépés támogatását

Legfeljebb két cég – a Herz és a TV Network – idei tőzsdei bevezetése látszik esélyesnek, bár a tőzsde menedzsmentje még további két-három társaság belépésében bízik. A BÉT-re jutást segítő állami támogatást mindeközben 100 millióról 60 millió forintra csökkentette a gazdasági tárca.

A 2005-ös költségvetésben 100 millió forint keretösszeg – társaságonként 20 millió forint támogatás – szerepelt az újonnan tőzsdére lépő társaságok rendelkezésére. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ezt 60 millióra apasztotta – erősítette meg a FigyelőNet kérdésére az erről szóló lapértesüléseket Tóth Judit, a tárca szóvivője. Idén tehát maximum három cég részesülhet ebből az ösztönzésből, igaz, valószínűleg ennyien sem lesznek, akik ténylegesen igényelnék azt.

Alig van jelentkező

Úgy tudjuk, legfeljebb a Herz és a TV Network szándékai vehetők igazán komolyan, jóllehet a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT) származó hivatalos információink szerint a tőzsde még további két-három társasággal folytat tárgyalásokat a konkrét előkészületekről. Ezek kiléte egyelőre nem publikus, de korábbi nyilatkozatok és sajtóértesülések szerint a Stollwerck vagy a KFKI állhat közel a nyilvános kibocsátáshoz.

Elképzelhető tehát, hogy ebben az évben még a január elején megfogalmazott pesszimista szcenárió sem teljesül, amelyet Horváth Zsolt két-három új belépővel vázolt a Figyelőnek adott interjújában. A vezérigazgató akkor inkább 5-6 új kibocsátást tartott reálisnak.

Ezek elmaradása annak fényében megdöbbentő, hogy az index tavalyi és idei eddigi emelkedése szempontjából a hazai tőzsde a világ élvonalában tartózkodik, a jegyzett cégek számát tekintve viszont még a régióban is utolsó. A Népszabadság csütörtöki összeállítása például rámutatott: a kontinensen csak Máltán és Izlandon kereskednek kevesebb részvénnyel, mint Budapesten. A varsói börzére idén 20 cég papírjait vezették be, míg a BÉT részvénykínálata nem bővült.

Még tárgyalnak az ösztönzésről

A kínálat és kereslet együttes ösztönzése érdekében Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke még július elején többpontos javaslattervet nyújtott be a kormányfőnek, amelyben a tőzsdére jutást segítő állami támogatás mellett többek között társasági adókedvezményt tartott szükségesnek az új belépők számára. A konkrét elképzelésekről még folynak az egyeztetések – erősítette meg kérdésünkre mind a BÉT, mind pedig a GKM szóvivője -, és hamarosan döntés is születhet. Ezt akár heteken belül bejelenthetik – tudtuk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik