Gazdaság

A félév designer termékei

Fél éve summáztuk legutóbb, hogy a kütyüipar újdonságai közül mit tartunk a formatervezés szempontjából a legátütőbb hardvereszközöknek Mivel a termés az idén gazdagabb, ez évben kétszer rendezünk kirakatot.

Most a korai szüretelésű kütyükből gyűjtöttünk egy csokorra valót, legközelebb pedig december végén értekezünk arról, mi a szép, amit – tudjuk – nehéz definiálni. Kant megfogalmazása szerint szép az, ami érdek nélkül tetszik. Nos, ezzel rovatunk vitába száll. Az alább bemutatott termékek ugyanis vélhetően nem csak bennünk ébresztettek erős vágyat azok birtoklására, köszönhetően annak, hogy a gyártók kezdik felismerni, a designnak is lépést kell tartania a technológiai fejlődéssel. Azaz, mit ér a belbecs a külcsín nélkül… Míg az e tekintetben igyekvők műhelymunkáiból ezen az oldalpáron adunk számot, rovatunk harmadik oldalán a „ronda, de finom” szekcióban bemutatjuk, hogy a zseniális megoldásokat nem mindig sikerül vizuálisan megnyerő köntösbe csomagolni.


A félév designer termékei 1


Digitális fényképező
Fujifilm Finepix Z1
A minimál formatervezésű, szögletes, 5 megapixeles gép optikája nem nyúlik ki teleszkóposan a gépvázból, ezáltal észrevétlenül hordozható. A mérnökök az optikai keresővel is spóroltak, így a képek megkomponálását csak a hátsó LCD kijelző segíti.



 


A félév designer termékei 2


Laptop
Tulip E-Go


A szendvicssütőre hasonlító noteszgép palládium- és drágakő-berakással, fehérarany felületekkel készült. A laptopnak technikai érdekessége nincs, hacsak nem a beépített kamerája.


 


A félév designer termékei 3


Televízió
SunBrite TV 2010


Az ideihez hasonló esős nyarat is jól bírja az a 20,1 colos 800×600 pixeles kültéri tévé, amely a kerti grill mellé szerelve egyrészt jól mutat, másrészt szélsőséges időjárás esetén sem igényli a lecsavarozást, mert ugyanolyan jól tűri az esőzést, mint a legnagyobb meleget.


 


A félév designer termékei 4

Mobiltelefon
SonyEricsson K750i

Ha akarom, mobiltelefon, ha akarom, 2 megapixeles digitális fényképezőgép. Mindkét esetben finom a formatervezés. Külön öröm, hogy a kamera lencséjének védelmét egy elhúzható ajtó szolgálja, így karcmentesen örökíthetők meg az élmények.

 



A félév designer termékei 5

MP3 lejátszó
Samsung YP-T7


Elegáns, apró, könnyű, a zenén kívül pedig szövegfájlokat és fényképeket is elraktároz, mi több a lemezborítókat is a kijelzőre varázsolja a gyártó 256 és 512 megás, illetve 1 gigás tároló kapacitású MP3 lejátszója.

 


 


A félév designer termékei 6


Zsebkonzol
PlayStation Portable


A japán cég a kézi videójáték kategóriájában az idén a legnagyobb, 11 centiméteres képátmérőjű, 16:9-es képarányú, 480×272 képpontos LCD-kijelzőjű gépével rukkolt elő. A formatervezett gép 4-6 órányi folyamatos játékot, videózást vagy vezeték nélküli internetezést tesz lehetővé.


 


A félév designer termékei 7


Egér
Mighty Mouse


A gyártó huszonegy évig ellenállt a többgombos egér gyártásának, most mégis beadta a derekát. Szappantartó forma navigátora persze még mindig egygombosnak tűnik, mert az új gombokat a tervezőknek sikerült jól elrejteniük a műtárgyon.


 


A félév designer termékei 8


Asztali gép
Alienware ALX


A gyártó designerei szigorú külsejű gépet alkottak kifejezetten a játékmániások kegyeit keresve. A 4 gigahertzes asztali erőmű zajtalanul működik, köszönhetően a belső vízhűtésnek, amely révén nincs szükség a hangos ventilátorra.


 


A félév designer termékei 9

Digitális használati tárgy

UK Biometrics FP300 Door Lock Hogy az ész és a szépség jól megférnek egymással, arra bizonyíték a biometrikus azonosító rendszerrel szerelt kilincs. „Dobd el a kulcscsomódat” – üzeni a 99 ujjlenyomatot memorizálni képes rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik