Gazdaság

Hozameső

A kötvénypiacon is tart a fellendülés, de egyre indokoltabb az óvatosság.

Nemcsak a részvényfronton tart a fellendülés; az állampapírpiacon a hozamok minden időtávon esnek, a forint pedig a 244-es szint alá erősödött az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz márciusban volt utoljára ilyen erős, a hozamok a hosszabb lejáratokon történelmi mélypontok közelében vannak. A kamatcsökkentési várakozások részben a kedvező inflációs kilátások okán igen erősek, elképzelhető, hogy a jegybank viszonylag rövid időn belül akár újabb 50 bázisponttal is csökkentheti az alapkamatot.

A piacon sokat hallani az óvatosságról, ugyanakkor említsük meg: hasonló hangokat hallhattunk 40-50 bázisponttal magasabb hozamszintek mellett is. A rövidebb lejáratoknál a kamatcsökkentési várakozások nyomták le a hozamokat, míg hosszabb lejáratoknál a piaci hangulattal együtt fokozódó optimizmus tükröződik.

Azt is mondhatjuk, hogy a konvergencia-folyamat újabb jeleit láthatjuk, ám a valóság ennél bonyolultabb. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint ugyanis a külföldi tulajdonban levő, forintban denominált állampapír-állomány érdemben nem emelkedett, nagysága csak mintegy 40 milliárd forinttal magasabb, mint az év elején. A külföldi állomány futamidejének változása arra utal, hogy akik korábban rövid spekulatív pozíciót vettek fel, azok egy része átmozdult a hosszabb lejáratokra, de jelentősebb új tőke ilyen formában már nem érkezett. Emellett a belföldi szereplők is egyre nagyobb vehemenciával vették a hosszabb papírokat, esetleg abban bízva, hogy idővel a nagyobb külföldi intézmények is ismét nagyobb hangsúllyal fordulnak majd ezen szegmens felé. Az amerikai 10 éves állampapír hozama viszont a kritikusnak tekintett 4,5 százalékot közelíti, ahol a fejlődő piacok többsége a pénzcsapok bezárulásától tart. A magyar gazdaság egyensúlyi problémái nem múltak el, a 2006-os költségvetés a világban tomboló likviditásbőség mellett is erősen izgatja az elemzőket, s idővel talán a befektetőket is.

A nyári időszakban a forgalom viszonylag alacsony, a hozamszinteket kisebb mennyiségekkel is el lehet tolni. Eddig a kedvező inflációs kilátások, a feltörekvő piacok felé irányuló fokozott érdeklődés, s az ehhez kapcsolódó hangulat még képes volt a hozamokat napról napra néhány bázisponttal lejjebb tolni. Az év végére normál piaci körülmények között az amerikai irányadó ráta elérheti a 4 százalékot, míg a forint-alapkamat 6 százalékra süllyedhet. Kérdéses, hogy ekkora hozamfelár elegendő-e a külföldi érdeklődés megtartására, egyúttal a stabil forintárfolyamra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik