Gazdaság

Maradhat a befektetői optimizmus

Egy-két jó hazai gyorsjelentés és az amerikai vállalatok vártnál jobb teljesítménye egy időre konzerválhatja a hazai tőzsde lendületét.

Folytatta szárnyalását a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, amely története során a múlt héten zárt először a bűvös 20 ezer pontos határ felett. Az index azonban nem érte be ennyivel, ugyanis a hét egészében 4,3 százalékos emelkedést követően egészen 20 722 pontig menetelt. Az emelkedésből a Magyar Telekom részvényein kívül mindegyik nagy és közepes papír kivette a részét. A forgalom csökkent ugyan, de még mindig jelentősen meghaladja a szokásos nyári uborkaszezonra jellemző kereskedési volument és ez mindenképpen annak a jele, hogy tovább tart a tőke beáramlása a régióba és a hazai piacra is.

Jelentett a Richter

Szerencsére vállalati hírekben sem volt hiány, egyrészt azért, mert megérkeztek az első fontosabb vállalati gyorsjelentések is, másrészt a Nabi és az FHB háza táján is érdekes eseményeknek lehettünk szemtanúi. A blue chipek közül elsőként a Richter Gedeon számolt be második negyedéves teljesítményéről. A gyógyszergyár a vártnál nagyobb profitról számolt be, ugyanis a 10,78 milliárd forintos adózott eredmény 5,9 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust. A profit motorja ezúttal is az orosz piac volt, ahol a tavalyi év hasonló időszakához képest közel 90 százalékkal emelkedett az értékesítés, míg a belföldi forgalom és az Egyesült Államokba irányuló export árbevétele enyhe visszaesést mutatott.

Tekintve, hogy az orosz piacon értékesíthetőek a termékek a legnagyobb profitmarzzsal és a dollár erősödése is támogatta a Richtert, így a bruttó fedezeti hányad a Richternél 59,7 százalékról 64 százalékig száguldott, ami a vártnál sokkal jobb eredményhez vezetett. Bogsch Erik elnök-vezérigazgató azonban a cég sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a most megjelent profit a második félévben nem tartható, ugyanis az orosz szabályozási környezet változása negatív irányba hat. Természetesen ez már egy korábban ismert információ volt, így nem volt képes elrontani a részvényesek örömét, az árfolyam pedig jelentős emelkedéssel reagált és a hét utolsó napján zárásra 32 ezer forintig emelkedett.

Két kisebb cég is publikált

A Richter mellett a pénteki napon volt még két gyorsjelentés a közepes tőzsdei vállalatoknak számító Démász és Pannonplast háza tájáról. Azonban amíg a szegedi áramszolgáltató a vártnál jobb eredménnyel örvendeztette meg a publikumot, addig a Pannonplast háza táján továbbra is csökkenő árbevételről és veszteségekről lehet beszámolni. Utóbbi esetben csak az adhat okot némi optimizmusra, hogy a cég képes volt jelentős mértékben csökkenteni költségeit és emiatt az üzemi eredmény soron már képes volt egy vékonyka eredményt kimutatni. A Démász esetében a piac nagyon örült a vártnál jobb eredménynek és az árfolyam közel 3 százalékkal emelkedett 15 500 forintig.

A jövő héten megszakad egy kicsit a gyorsjelentési hullám, ugyanis az összes további jelentős vállalat (MagyarTel, OTP, MOL, FHB, Egis, Bchem, stb.) az augusztus 10-12-i három nap folyamán ad számot második negyedéves teljesítményéről.

FHB-s meglepetés

A gyorsjelentők mellett az FHB került még a középpontba, miután a kormány döntése értelmében érvénytelen a privatizációs pályázat és az FHB 51 százaléka állami tulajdonban marad. Az világos, hogy politikai döntés született, de a háttér már nem annyira. Állítólag az ÁPV és a PM nem tudott megegyezni, hogy stratégiai befektetőnek értékesítsék-e a bankot, vagy a Richter 25 százalékos pakettjének legutübbi értékesítéséhez hasonló megoldást választva átváltható kötvényeket alkalmazzanak. Elképzelhető, hogy a szembenállás a döntés után is megmaradhatott, mert azt egyik fél sem merte ki kijelenteni, hogy egyáltalán lesz-e, és ha igen, mikor lesz a történetnek folytatása. Nehéz belelátni a bürokrácia útvesztőibe, de úgy néz ki, hogy maguk a bürokraták is eltévedtek.

Jó hírek Amerikából

Amíg a hazai piacon még csak most kezdenek a cégek belemelegeni a negyedéves gyorsjelentésekbe, addig a tengerentúlon már a vállalatok háromnegyede benyújtotta a bizonyítványt. Az eredmények összességében meghaladják a vártakat, az S&P 500 cégeinek kétharmada verte az elemzői konszenzust, ami természetesen az árfolyamokat sem hagyta értintetlenül. A vezető indexek azonban a múlt hét második felében már a megtorpanás jeleit mutatták. Ironikus módon ugyanis a figyelem kezd visszaterelődni az „egyéb tényezők” irányába, márpedig azok aggasztóan hatnak a befektetőkre. Az olaj ára még mindig 60 dollárnál, az amerikai 10 éves kötvény hozama közel 30 (!) bázispontot ugrott péntek délutánra és az optimista nyilatkozatok ellenére mindenki árgus szemekkel figyeli a gazdaság állapotáról érkező híreket. Így jövő héten az egyik legfontosabb jelentés a júliusi munkanélküliségi adatsor lesz, amelyet pénteken publikálnak.

Vállalati gyorsjelentések is maradtak azonban még szép számmal. Ezek közül a Procter&Gamble, a Time Warner és a Viacom jelentései emelkednek ki a tömegből, de kétségtelen, hogy a legtöbb nagyágyú már ellőtte a puskaporát. Abban az esetben, hogyha ezek a cégek is tartják az elődeik formáját és jó eredményekről számolnak be, akkor összességében egy nagyon sikeres gyorsjelentési szezont tudhatunk majd magunk mögött, azonban kétséges, hogy a többi fontos tényező pozitív irányú elmozdulása nélkül is képes lehet-e kimozdítani az indexeket abból a keskeny sávból, ahova az elmúlt 6-9 hónapban beragadtak.



Maradhat a befektetői optimizmus 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik