Gazdaság

Orbán bénult gazdaságról beszélt Washingtonban

A gazdaság a túladóztatás miatt bénult állapotban van, a növekedési ütem vészesen lassul. Mindezek ellenére Magyarország képes lesz kilábalni a nehézségekből – mondta Orbán Viktor a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) pártvezetői értekezletén Washingtonban.


Orbán a Balkánról tárgyalt Bush-sal

Orbán Viktor Fidesz-elnök személyesen is felhívta az amerikai elnök figyelmét a Balkánra, miután George Bush munkareggelin látta vendégül a Fehér Házban a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) szűkebb pártvezetői körét. Orbán Viktor arra kérte az amerikai elnököt, hogy a világpolitika figyelmének középpontjából ne engedjék kicsúszni a Balkáni térséget. A magyar politikus a reggelit követő személyes konzultációja során azt mondta Bushnak, hogy sokan hajlamosak már megoldott területnek, felszámolt tűzfészeknek tekinteni a Balkánt, holott továbbra is vannak aggasztó jelek.

Orbán Viktor rendkívül kedvezőtlen képet festett a magyar gazdaságról az Egyesült Államokban – jelentette ki Szekeres Imre kedden délután. A Fidesz-frakció szóvivője szerint azonban Szekeres Imre tudatosan félremagyarázza Orbán Viktor szavait.

Változások kellenek


A Fidesz elnöke a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) pártvezetői értekezletén hétfőn Washingtonban kifejtette, hogy a gazdaság a túladóztatás miatt bénult állapotban van, a növekedési ütem vészesen lassul. Az eladósodás lassan elviselhetetlen méreteket ölt, a bürokrácia kiterjedt, nem átlátható, lassú és drága. A legfájóbb, hogy a munkanélküliség is nő. Orbán Viktor szerint mindezek ellenére Magyarország erős ország, képes lesz kilábalni a nehézségekből.


“Minden egy polgári, kereszténydemokrata változásért kiált”. Radikális adócsökkentésre és munkahelyteremtő programsorozatra lesz szükség a 2006-os választások után – jelentette ki a Fidesz elnöke.

Az adatok kedvező képet mutatnak?


Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: a napokban megjelent KSH-adatok szerint a nettó átlagkeresetek az első öt hónapban 12,1 százalékkal nőttek, jelenleg Magyarországon az átlagos nettó kereset 102,5 ezer forint.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kijelentéseivel szemben nem csökkent a foglalkoztatottak száma. Ma is ugyanannyi foglalkoztatott van Magyarországon, mint tavaly, ugyanakkor kedvező jelenség, hogy a vállaltoknál, a gazdaságban, a versenyszférában foglalkoztatottak száma nő, míg csökken az állam által alkalmazottaké.

Mint mondta, nem lassuló és drága gazdaság a magyar, hiszen az infláció soha nem látott alacsony szintre, 3,7 százalékra csökkent, a gazdasági növekedés pedig idén várhatóan 3,7 százalék lesz, ami messze felette van az európai átlagnak, illetve az Orbán-kormány idején elért növekedésnek.

Szólt arról is, hogy emelkedik a külföldi, ezen belül az Egyesült Államokból érkező befektetések száma és mértéke. Tavaly 3,5 milliárd euró értékben jött külföldi befektetés Magyarországra, ami több mint háromszorosa a sokszor emlegetett szlovákiai befektetéseknek.


Vagy mégsem?

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint Orbán Viktor a tényekről beszélt: arról, hogy a növekedési ütem lassul, az eladósodás növekszik, a bürokrácia kiterjedt. Ugyanarról, amiről Szekeres Imre párttársai és kormányzati tisztségviselők is szoktak beszélni.

“Az elmúlt egy évben mintegy 60 ezren vesztették el az állásukat Magyarországon, de ennek ellenére Orbán Viktor azt mondta, és mondandójának ez volt a lényege, hogy Magyarország erős ország, és képes lesz kilábalni ezekből a gondokból” – mondta Halász János, hozzátéve, hogy a Fidesz elnöke Magyarország a térségben hagyományosan betöltött stabilizáló szerepét is hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik