Gazdaság

Az ezrest hamisítják leggyakrabban

admin
admin

2005. 07. 17. 08:37

Idén az első félévben a forinthamisítási esetek száma 23 százalékkal, a fellelt hamis bankók száma pedig 25 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ebben az időszakban 4677 darab, a forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítványt regisztráltak, 4250 eset kapcsán.

Az MNB negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a leggyakrabban hamisított címlet az 1000 forintos, amely az összes hamisítvány 62 százalékát adja. A forintbankjegyeket nyomdai úton továbbra sem hamisítják, a szakértők elé került valamennyi hamisítványt irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították elő.

A hamisítás mértéke a készpénzforgalom biztonságát nem veszélyezteti – hangsúlyozza a jelentés. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a valutahamisítási esetek száma és a lefoglalt hamisítványok darabszáma enyhén csökkent.

Az euró hamisításának mértéke, bár kis mértékben emelkedett, a jelentés szerint összességében továbbra sem jelentős, 2005 első félévében mindössze 387 darab (az MNB tavalyi jelentése szerint 2004 első félévében 268 darab) euróhamisítványt vizsgáltak a jegybank szakértői. A hamis valuták 55 százaléka euró, 31 százaléka dollár, 14 százaléka egyéb valuta volt.

A jelentés szerint az első félévben az uniós csatlakozás kapcsán létrehozott Nemzeti Készpénzszakértői Központ tevékenységének középpontjában a készpénzhamisítás elleni hatékony, koordinált nemzeti szintű fellépést biztosító intézmények kialakításának előkészítése állt.

Az idén januártól él a teljes körű kapcsolódás az Európai Központi Bank (EKB) hamisítványfigyelő rendszeréhez, a CMS-hez (Counterfeit Monitoring System), így Magyarország is aktív résztvevője lett az euró hamisításának megelőzését, felderítését és visszaszorítását célzó intézményrendszernek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.