Gazdaság

Feltámadt a dollár

Szárnyal az amerikai gazdaság, és ennek köszönhetően a dollár tavaly május óta nem látott szintre erősödött az euróval szemben.

Tizennégy hónapja – tavaly május közepe óta – nem látott magasságba erősödött a korábban hónapokon át gyengülő dollár e hét kedden az euróval szemben, és elemzők szerint ez még távolról sem jelenti az emelkedés végét. Az európai közös valutáért a frankfurti kereskedésben a reggeli órákban 1,1869 dollárt adtak. Ehhez a szinthez képest az euró a későbbiekben visszaerősödött ugyan egészen 1,1892 dollárig, de elemzők szerint ez csupán átmeneti „erőfitogtatás” az európai fizetőeszköz részéről. Az euró az idén már 12 százaléknyit gyengült az amerikai „zöldhasúval” szemben.





Feltámadt a dollár 1
Feltámadt a dollár 2
Feltámadt a dollár 1

Az euró további süllyedése már csak azért is valószínű, mert a dollárral szembeni hanyatlásának indokai között az amerikai gazdaság jó ideje töretlen erősödése áll az első helyen. Másrészt az Egyesült Államok gazdaságának állapota azt vetíti előre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed rövidesen újabb kamatemelést hajt végre a jelenlegi 3,25 százalékos szintről – még szélesebbre nyitva az amerikai és az eurózónabeli 2 százalékos kamatszint közötti rést -, amely várakozás csak tovább erősíti a dollárt. Mi több, az Európai Központi Banktól (ECB) mindenki azt várja, hogy az euróövezet stagnáló gazdaságának lendületbe hozása érdekében még az idén kamatcsökkentésre szánja el magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik