Gazdaság

A gyógyszerlobbinak már

megint sikerült azt a látszatot keltenie, hogy a kis és nagy forgalmú patikák érdeke azonos, sőt, hogy a nagy patikák érdeke valójában megfelel a betegek érdekének. Ezzel a látszattal torpedózták meg a gyógyszer-kiskereskedelem enyhe liberalizálására irányuló törvénymódosító javaslatokat. Megakadályozták, hogy az árverseny kialakulása érdekében ne csak ötezer lakosra juthasson egy patika, hanem kevesebbre is, továbbá, hogy a nem támogatott gyógyszereknél megszüntessék az árrés-szabályozást és az árengedmény tilalmát. Bár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a képviselőknek írt levelében a módosítások mellett foglalt állást, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) tiltakozása erősebb érvnek bizonyult, s a kormány kihátrált a képviselői indítványok mögül.

A GVH nem most először veszít csatát az MGYK ellen: 2003-ban például maga a hivatal indítványozta, hogy benzinkutaknál, hipermarketekben is árulhassanak vény nélkül kapható gyógyszereket. A fogyasztó nyilvánvaló érdeke, hogy patikai sorban állás nélkül, este 8 óra után is a lakóhelyé­hez a lehető legközelebb, felár nélkül vehessen fájdalomcsillapítót, az MGYK azonban el tudta hitetni, hogy ez nem így van. Pedig valójában csak a saját piacát féltette.

Hasonló a helyzet most, amikor a gyógyszertár-alapítás korlátozása ellen hadakoznak, amivel megakadályozzák, hogy olyan helyeken létesüljenek új patikák, ahol az emberek tömegesen megfordulnak, s akár éjszaka sem gond a nyitva tartás. Az árversenyt akadályozó szabályozás enyhítése ellen pedig a – főként kistelepüléseken lévő – kis patikák ellehetetlenülése az érv, hiszen ezek állítólag nem bírnák a versenyt. Csakhogy az ilyen patikákat már a GVH 2003-as állásfoglalása szerint is támogatni kell, tehát a versennyel nem ezeknek kellene megküzdeniük, hanem azoknak a városi nagy patikáknak, amelyek jelenleg nem adnak át a hasznukból semmit a fogyasztóknak. Ebben egyébként lesz némi változás: a gyártóktól és nagykereskedőktől kapott árengedményeket tovább kell majd adni. Összességében azonban a GVH érvei halkan szólnak, miközben az MGYK nagygyűlése az Erkel Színházban remek sajtóvisszhangot és vélhetően emiatt gyors kormányzati engedékenységet kapott. A betegek érdeke pedig ismételten a háttérbe szorult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik