Gazdaság

Veres: a magyar igényeket nem kérdőjelezték meg az EU-büdzsé vitáján

Bár nem jött létre Brüsszelben megállapodás a következő hétéves periódus uniós költségvetéséről, a magyar igényeket senki sem vitatta - közölte szombaton Veres János pénzügyminiszter Sarudon.

Veres kijelentette: az EU-nak pénzt kell adnia a felzárkózásra. A hét esztendő alatt körülbelül 22 milliárd euró érkezhet Magyarországra a strukturális és kohéziós alapokon keresztül. Beszámolója szerint a nettó befizető országok ellenállásán meghiúsult a megállapodás, ám senki sem kérdőjelezte meg, hogy a magyar igények jogosak. A nettó befizető tagállamok azon vitáztak, hogy miként lehetne elosztani egymás között a terheket, illetve hogy a kutatásra és fejlesztésre, vagy pedig a hagyományos oktatásra kell-e fordítani a pénzt. A miniszter hozzátette: fél év alatt remélhetőleg megszületik a költségvetés.

A Száz lépés kormányzati programjáról Veres János kifejtette: az igazságosság és a társadalmi szolidaritás indokolja azokat a változásokat, amelyek révén több ember kevesebb tehervállalással “hozza össze” az ország költségvetését.

A pénzügyminiszter szerint meg kell szüntetni bizonyos anomáliákat, így például azt, hogy ma közel 11 millió TAJ-szám van kiadva, vagy hogy félmillió felnőtt magyar állampolgár nincs semmilyen kapcsolatban a társadalombiztosítással, illetve az adóhatósággal.

Veres János úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, és aki mást állít, az nem ért hozzá, vagy szándékosan torzít. A hazai GDP nagyjából 2 százalékponttal gyorsabban nő, mint az EU tizenöt régi tagállamában, ahol 1 százalék az átlag. Elismerte ugyanakkor, hogy az állami költségvetés nincs túl jó helyzetben. Mint megjegyezte, ha nem fogyasztásbővülésből, hanem az exportból és a beruházásokból fakad a növekedés, akkor abból az államnak nincs többletbevétele, mégis, ez a helyes pálya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik