Gazdaság

2011-ben lehet magyar euró

Nem állnak jól a visegrádi országok a maastrichti kritériumok teljesítésével. Magyarországon 2011-ben lesz euró – írja a Deutsche Bank elemzése.

A visegrádi országok közül egyedül Magyarország nem teljesíti a maastrichti kritériumok egyikét sem – írja a Deutsche Bank elemzése. E szerint Magyarországon leghamarabb 2011-ben lehet bevezetni a közös uniós valutát, vagyis az ország leghamarabb 2009-től csatlakozhat az eurózóna előszobáját jelentő ERM2 rendszerhez. Leggyorsabban Szlovákiában lehet euró – 2009-ben.


A többi tagország sem áll sokkal jobban. Egyedül Csehországnak sikerült elérnie, hogy az államháztartás hiánya a kritériumokban meghatározott 3 százalékos GDP-arányos szint alá kerüljön. A bank elemzése szerint a visegrádi országok kormányainak szigorú intézkedésekre lesz szükségük a kritériumok teljesítése érdekében. Az elemzők szerint csökkenteniük kell a közszféra létszámát és meg kell reformálniuk a szociális ellátó rendszereket.


A bank elemzői aggódnak, mert több visegrádi országban választás lesz 2006-ban, bár úgy gondolják, hogy a voksolásokon  a reformok iránt elkötelezettebb kormányok jobban szerepelnek majd.


A tanulmány szerint a magyar fiskális politikai idei tevékenysége elszomorító. Szerintük nem tartható a növekedésre vonatkozó optimista kormányzati elképzelés, valamint a költségvetési deficit a GDP 5,4 százaléka körül lesz a kormány által tervezett 3,6 százalék helyett. Magához tértek a külföldi befektetések, s a bank 2005-re 2,6 milliárd euró FDI-t jósol Magyarországnak.


A nemzeti valuta idén stabilan erős marad. A gazdaságpolitikára vonatkozóan az elemzés 2006-tól csak arra szorítkozik, hogy minden azon múlik: az új korány milyen fiskális szigort követ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik