Gazdaság

Szigorúbban ellenőrzött hulladékégetők

Harmincra szűkül a magyarországi veszélyeshulladék-égetők száma június 30-tól, ekkortól kell ugyanis a létesítményekben a károsanyag-kibocsátás folyamatos mérésének feltételeit biztosítani. A szigorítás miatt számos kisebb égető bezárt – írja a Világgazdaság.

Két hét múlva jár le a magyarországi hulladékégetőknek adott átmeneti mentesség az európai uniós előírások alól, amelynek értelmében július 1-jétől a hazai létesítményeknek a brüsszeli kibocsátási határértékek betartása mellett a folyamatos emissziómérésről is gondoskodni kell. A most életbe lépő követelményeket három éve határozták meg, s akkor a működő 41 veszélyeshulladék-égető közül mindössze kettő felelt meg az elvárásoknak. Ehhez képest jelenleg harminc égető rendelkezik a szükséges engedélyekkel, igaz, időközben jelentősen megváltozott a szereplők köre – fogalmazott Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője.

A piacon komoly átrendeződés zajlott le, ugyanakkor a veszélyes hulladékok fogadására szolgáló kapacitás az új szereplők belépésének köszönhetően érdemben nem változott, s jelenleg is évi mintegy 70-72 ezer tonna veszélyes anyag ártalmatlanítására van lehetőség a hazai létesítményekben.

A kormányzat további égetők építését is ösztönözné, hogy a veszélyes hulladékokat a keletkezés helyéhez legközelebb lehessen ártalmatlanítani. Ezért igazították ki május végén az EU strukturális alapjaira épülő kiop-pályázati rendszert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik